Yerel seçimler yaklaşırken AKP Zonguldak’taki çevre sorunlarını daha da büyütecek kararlar alıyor. ÇATES’in baca gazı arıtma tesisi muafiyeti 2021 yılı sonuna uzatılmak istenirken, HEMA’nın, Amasra’da kuracağı santrali, ithal kömüre dayalı olarak yapmak için girişimlerde bulunduğu ortaya çıktı.

Üst üste kurulan termik santraller ve diğer kirli yatırımlar nedeniyle büyük ekolojik sorunlar yaşayan Zonguldak ve çevresi, hükümetin kararları nedeniyle sorunların daha da büyümesi tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Bereket Enerji’nin satın aldığı ÇATES’in baca gazı arıtma tesisi olmadan çalışma izni meclise sunulan bir yasa teklifi ile 2021 yılı sonuna kadar uzatılmaya çalışılırken, Amasra’da HEMA’nın kurma çalışmalarını son aşamaya getirdiği termik santralin ithal kömürle çalışma olasılığının yüksek olduğu ortaya çıktı. Kentin en değerli ekosistemi Filyos Projesi’nde kirli yatırımlara yer verilmeyeceği söylenmesine karşın demir çelik üretimi yapan bir şirkete büyük ölçekte arsa tahsisi için görüşmeler yapılması, bir ekolojik koridor olarak korunması gereken vadiyle ilgili endişeleri daha da büyüttü.

 

2021’E KADAR ZEHİR SOLUMAYA DEVAM

Halkın Sesi, dün, Bir Gün Gazetesi Yazarı Özgür Gürbüz’e dayanarak yaptığı haberde aralarında ÇATES’in de bulunduğu 10 santralin baca gazı arıtma tesisi muafiyetinin 2021 yılına kadar uzatıldığını duyurmuş, bu haber kamuoyunda geniş yankı uyandırmıştı. Gerçekten de bir grup AKP milletvekili Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda görüşülmek üzere bir önerge verdi. “Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” adıyla verilen önerge şayet yasalaşırsa, sadece daha önce özelleştirilen santraller değil yeni özelleştirilecek santraller de 31 Aralık 2021 tarihine kadar bu muafiyetten yararlanacak. Teklife göre, aralarında ÇATES’in de bulunduğu daha önce özelleştirilen 10 santralin 2019 Haziran ayına kadar arıtma tesisleri için yapım sözleşmesi imzalaması yeterli sayılacak.

 

HEMA İTHAL KÖMÜRE Mİ YÖNELİYOR

Kamuoyu bu haberi tartışırken Amasra’da santral kurması içinde önünde yasal bir engel kalmayan HEMA Holding’in 14 yıl oyaladıktan sonra, TTK’ye verdiği bir dilekçeyle, Amasra’daki ocaklardan kömür çıkartmanın “güvenli olmadığını” öne sürdüğü ortaya çıktı. Kamuoyu dilekçeden TTK’yi denetleyen Sayıştay müfettişlerinin raporuyla bilgi sahibi oldu. Sayıştay denetmenleri, raporlarında, “Baştan belli olan düşünce, ilk defa yazılı olarak ifade edildi” diyerek, HEMA’nın Amasra’da kömür çıkarmak gibi bir derdi olmadığını, esas amaçlarını ithal kömüre dayalı bir santral olduğunu üstü kapalı olarak ifade etti. HEMA verdiği tüm sözlere karşın14 yılda bir kürek kömür çıkarmadığı Amasra’da kuracağı santrali yerli kömüre dayalı olarak çalıştıracağını söyleyerek ÇED izni istemiş, yöre halkının tüm itirazlarına karşın onay almıştı.