Genel seçimlere giderken “CHP neler yapacak?”ve “Yapacakları için nasıl kaynak bulacak?”soruları basın ve TV’lerde sıkça dillendirmeye başlandı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “bütçeyi, kendi zenginliğimiz için değil, halkın refah düzeyini yükseltmek için kullanacağız” diyerek anlamlı ve CHP’ye yakışır bir yanıt verdi bu meraklı kalemlere! Kılıçdaroğlu’nun miting ve TV konuşmalarından ve “Vaatler paketi”nden çıkan sonuç ise: “Sadaka devleti yerine Sosyal devlet” öncelik alacak.
Yarım ton kömürle, bir koli gıdanın ihtiyaç sahiplerine dağıtıldığını” söyleyenler, yurttaşlar arasında ayrım yaparken, sosyal devlet ilkesini yerlere serdiler. Yurttaşın kendi ihtiyaçlarını devletin kendilerine  verilen  uygun bir aylıkla sağlaması gerekirken, “yurttaşlar devlet kapısında dilenci” durumuna düşürüldü.  
AKP iktidarının uyguladığı ekonomik politikalar “yoksulu daha yoksul, zengini daha zengin” yapmaya yönelik oldu. Anayasa’mızda “yurttaşlar yasalar önünde eşittir” dese de, yasalar önünde, gelir dağılımında, devlet kapısında da eşit olunmadığı meydanda.
İşçiler, memurlar, emekliler, küçük esnaf, dul ve yetimler, gaziler yaşam-geçim dar boğazı içindeler. Görünen o ki “Başkanlık sistemi“ de gelse iktidar anlayışında değişen bir şey olmayacak.
*****
Bu noktada CHP’nin “Asgari ücret 1.500 TL olacak” demesi çalışanların büyük ölçüde dikkatini çekti. “Her aileye karşılıksız 720 TL Aile yardımı verilecek”, “Aile Sigortası oluşturulacak” vaadine, bu dönemde eklenen “Emekli maaşları yükseltilecek, her emekliye Ramazan ve Kurban bayramlarında birer maaş ikramiye verilecek” söylemleri  öncelikle emeklilerin büyük ilgisiyle karşılandı ve köylerde  yankılanmaya başladı.
Çünkü köylü ve ihtiyaç sahipleri, “İkramiyelerin biriyle zahire ve gıda, öteki ile de kışlık kömür alırız” diyerek şimdiden bu paranın yerini belirlemiş durumda. Kılıçdaroğlu’nun“Sözüm söz, sosyal yardımlar iki katına çıkarılacaktaahhüdünde bulunması da “genel bir memnuniyet” uyandırdı.Bu memnuniyet, “Banka kredi kartı faizlerinin %80’i silinecek” sözü ile daha da perçinlendi.
Ardından “Emekli ve çalışanın sağlık kurumlarına ödedikleri katkı payları, alınan farklar, tedavi giderleri ile toplam 12 kalem kadar maaştan yapılan kesintiler kaldırılacak”sözü de, maaşlarından farkında olunmadan sağlık kesintisi yapılan yurttaşlar, bu  kesintilerden kurtarılacak” vaatleri de olumlu yankılar yaptı.“Genel Sağlık Sigortası” adı altında vatandaşlardan zorunlu olarak alınan yüksek katılım paylarına dayalı sistem kaldırılacak. Dar gelirli vatandaşların sağlık hizmetlerinden ücret alınmayacak, sağlıkta kamu güvencesiyle yararlanacağı bir sistem kurulacak.”
*****
CHP’nin çok önemli vaatlerinden biri de “Çocuk emeği sömürüsüne son verilecek” söylemi. Hiçbir çocuk yatağa aç girmeyecek; çocuğu temel alan kapsamlı bir sosyal yardım sistemi geliştirilecek, çocuğun çalışmak zorunda kalmayacağı, çocuk emeği sömürüsünün son bulacağı bir yapı oluşturulacak. 
Köylüler bu yüzden Davutoğlu’nun “Kılıçdaroğlu bunları nereden veriyor, bütçe batar” şeklindeki itirazlarını “deftere yazmış” durumda. Köylüler, “Saraylar yaptırırken, milletvekili maaşlarına zam yapılırken bütçe batmıyor da emekliye ikramiye verirken mi batıyormuş!” diye seslerini yükseltiyor.
CHP’nin oluşturduğu bu yeni politikaların toplumda hemen karşılığını bulması, 7 Haziran seçimlerinde oylarını tırmandıracağı umudunu yükseltiyor. İktidar partisinin, ülkemizin en yüksek makamına taşıdığı kişinin, kendine özel bir devlet yapılanması isteğinin de kursağında kalacağı sonucunu doğuracağa benziyor. 
*****
CHP kamuda ve yargıda neler yapacak?
-Sarı sendika değil emekçi sendikası
-Parasız bilimsel eğitim her çocuğun hakkı
-Kadına şiddete taviz yok
-Parasız bilimsel eğitim her çocuğun hakkı
-Rantı değil, insanı önceleyen çağdaş kentleşme anlayışı.
-Kamu kurum ve kuruluşlarında işe girmede ve yükselmede “Ahbap çavuş ilişkisine, torpile son verilecek, liyakat esas alınacak".
- “Üreten Türkiye oluşturulacak, işsizliğin beli kırılacak.” CHP üretim ekonomisine dayalı yeni bir ekonomik model oluşturacak.
-Devlet ve özel sektör arasında koordinasyonu geliştirerek; üretim, istihdam odaklı bir ekonomi modeli ortaya konulacak.
-İstihdam yaratmayan rant ve tüketime dayanan borç ekonomisi yerine, üretim odaklı bir yapı oluşturulacak; işsizlik azaltılacak, sürdürülebilir büyüme performansı yakalanacak” mesajlarını verilecek.
*****
 -CHP, sadece ekonomik alanda değil, toplumsal alanda da adalet ve özgürlük sağlayacak. -Tüm kimlikler için adalet ve özgürlükler sağlanacak,
-YÖK kaldırılacak, üniversiteler özgür olacak, basın özgürlüğü sağlanacak,
-Yargı, hak ve özgürlüklerin teminatı olacak.
-CHP parlamenter sistemden yana tavır alacak,
-Başkanlık sistemine karşı çıkılacak.
-Tüm erklerin denge içinde çalıştığı parlamenter demokrasi yeniden inşa edilecek.  
-CHP en çok oy alanın ‘seçilmiş kral‘ gibi hukuktan ve yasal denetimden bağımsız davrandığı sistemi reddeder.
-Yasama, yürütme, yargı arasında sağlıklı bir demokratik denge inşa edilecek.
CHP’nin tüm seçim vaatleri hayatın içinden seçilmiş, yurttaşlarımızın cüzdanlarını rahatlacak önerilerdir.Şimdi bunları yurttaşlara anlatma ve onları hem uyandırma hem de inandırma zamanıdır. Milletvekili adayları, il-ilçe-belde yönetimleri yola düşme yurttaşlarla kucaklaşma vaktidir.