Havaların ısınmasıyla birlikte, 2-3 yaş aralığında çocuğu olan ebeveynlerin zihnini yoğun olarak meşgul eden bir konu da tuvalet eğitimidir. Sevgili anne-babalar, öncelikle bilmelisiniz ki, tuvalet eğitiminin sürecini, sizin olaya bakışınız, tutum ve davranışlarınız belirleyecektir. Siz süreci zihninizde ne kadar büyütürseniz, ne kadar korkarsanız, süreç sizin açınızdan da çocuğunuz açısından da o kadar zorlu geçecektir.

    Çocuğa tuvalet alışkanlığı kazandırma sürecini daha rahat geçirmek için;

     Tuvalet eğitimini tek gündem, en önemli gündem olarak görmemelisiniz. Günlük hayatınızın akışı içerisinde doğru tutum ve davranışlarla bu süreci geçirebilirseniz.

     Tuvalet eğitimine çocuğun ve annenin hazır olması çok  önemli bunun yanısıra ortamın ve koşullarında uygun olması gerekmektedir.

      Her kazanımda olduğu gibi tuvalet eğitiminde de bireysel farklılıkları göz önünde bulundurmalısınız. Çevrenizdekilerin söylemleri veya yaşıtlarının çoktan (!)  tuvalet alışkanlığını kazanmış olmaları tuvalet eğitimine başlamanın kıstası değildir.

       Çocuğunuzun tuvalet eğitimine hazır olduğuna dair verdiği sinyalleri bekleyebilirsiniz. Örneğin;   bezinden rahatsız olması, tuvaletini yaptıktan sonra bezinin değiştirilmesini istemesi, saklanarak kakasını bezine yapması gibi…

    Tuvalet eğitimine başlarken, çocuğa sürekli süreci anlatmaya açıklamaya çalışmaktansa, net cümlelerle söyleyip ardından, sadece konuyla ilgili kitaplar okumayı veya oyunlarınıza süreci dahil etmeyi tercih edebilirsiniz.

      Sürece başladıktan sonra, bezi tamamen hayatınızdan çıkartmalısınız, çocuğunuzla birlikte beze veda edin, misafirliğe giderken, okula giderken ya da gece bezlemeye devam etmek süreci olumsuz etkileyecektir.

      Durum ne olursa olsun, çocuğunuzu asla cezalandırmamalı, korkutmamalısınız…kıyaslamamalı ve utandırmamalısınız. Özellikle, çocuğunuz kaka yaptıktan sonraki olumsuz tepkileriniz veya ‘’kokuyor, iğrenç, pis ‘’ gibi utandırıcı yorumlarınız, çocuğunuzun kakasını tutmasına sebep olabilir.

      Ailelerin sıkça yaptıkları yanlışlardan biri de, çocuğu bu süreçte işlerin daha kolaylaşacağı düşüncesiyle evde çıplak gezmelerine izin vermektir. Bu davranışınız, özellikle mahremiyeti öğrenmesi açısından yanlıştır.  

     Çocuklara davranış kazandırma süreçlerinin temelinde ailenin kararlı, tutarlı ve sabırlı oluşunun en önemli etken olduğunu unutmamalısınız. Ödül veya ceza vermektense, çocuğunuzu sözlerinizle desteklemeli, olumlu geri dönüşlerinizle cesaretlendirmelisiniz.

       Son olarak unutmamalısınız ki, bu süreçteki tutum ve davranışlarınız, çocuğunuzun yalnızca tuvalet eğitim sürecini etkilemekle kalmayabilir ve olumsuz tutumların izleri hayatının her alanına yansıyabilir…

      Çocuğunuzun tuvalet eğitimiyle birlikte… özerkliğini kazanma sürecinde olduğunu unutmayın….

O’nu her daim tüm şefkatinizle desteklemeniz,yüreklendirmeniz ve hayatında güzel izler bırakmanız temennisiyle…

   

        Sevgilerle;

      Sultan UNCU

    [email protected]