Uzunca bir tatilin ardından, yeni eğitim-öğretim dönemine başladığımız şu günler, hem aileler hem de çocuklar için bir çok değişikliği beraberinde getirmektedir. Bu değişikliklere çocukların uyum sağlayabilmesi için de, ailenin tutum ve davranışları oldukça önemlidir.
     Okula yeni başlayan çocukları olan, anne ve babalarının  bu zorlu süreçte en sağlam kalkanı ise sabırdır…
    Peki, bu süreçte ailelerin dikkat etmesi gereken noktalar nelerdir?
     Öncelikle, başlangıçlar, bilinmezlikler, soru işaretleri her insanı korkutabilir, kaygılandırabilir, heyecanlandırabilir. Okula yeni başlayan çocuklar da hiç tanımadıkları, bilmedikleri bir ortama giriyorlar; farklı insanlarla tanışıyorlar ve bazı kurallarla karşılaşıyorlar. Dolayısıyla, tüm bu doğal duyguları yaşamaları, farklı tepkiler göstermeleri, normalden farklı davranışlar sergilemeleri olağan bir durumdur. Yaşadıkları belirsizliklerin yanısıra okula yeni başlayan çocuklar bir de terk edilme  yani anne-babadan ayrılma kaygısı yaşayabilirler; ortama alıştıktan ve öğretmenlerini, arkadaşlarını tanıdıktan sonra, bu kaygıları zamanla geçebilir.
          Okula yeni başlayan çocukların yanısıra, okul değişikliği veya kademe değişikliği de uyum sürecini beraberinde getirebilir. Aileler bu durumda, karşılarında bir yetişkin varmış gibi düşünmekten kaçınmalıdırlar. Lise öğrencisinin, hatta üniversiteye yeni başlayan bir bireyin dahi zorlu bir uyum süreci yaşaması olağandır. Yeni bir ortam, yeni arkadaşlar, sayısı artan dersler öğrencileri kaygılandırabilir. Ailelerin  bu süreçte de çocuklarına karşı hassasiyet göstermeleri gerekmektedir.
       Yaz  tatiliyle birlikte okula ara vermiş çocuklarda da uyum problemleri görülebilir, ki bu durumda yine oldukça normaldir. Evlerinden, anne babalarından, kardeşlerinden ve yaz boyunca yapılan aktivitelerden kopmak istemeyen çocuklar özellikle ilk günler okula gitmek istemeyebilirler; fakat bu durum çok kısa bir sürede aşılabilir.  Her iki durumda da  ailelerin kararlı oluşu en büyük etkendir.
      Ailelerin de bu süreçte korkuları, kaygıları olabilir. Unutmayalım ki, her ne kadar onlara hissettirmediğimizi düşünsekte, çocuklar ailelerinin korku ve kaygılarını çok rahat hissedebilirler. Dolayısıyla çocukların kendi korku ve kaygıları artar. Anne baba ne kadar rahat tavırlar sergilerse, çocuğun kendi korkularını aşması da o denli kolaylaşacaktır.
  Aileler, bu süreçte  yaşanabilecek olası sorunları çözebilmek için öncelikle çocuklarıyla sağlıklı iletişim kurmalılar. Kimi çocuk okulda yaşadıklarını aileyle paylaşmak istemeyebilir, bu da çok normal bir durumdur. Çocukların  okul, arkadaş veya öğretmenleriyle ilgili anlattıkları ciddiye alınmalı, gerçekliği araştırılmalı; fakat  direkt okulu, öğretmeni veya çocuğu suçlayıcı tavırlardan uzak durulmalıdır.
     Kimi zaman çocuklar, okula gitmek istemedikleri için bahane de üretebilirler.  Çocuğumuzun şikayetlerinin bir bahane mi yoksa gerçekten bir sorun mu olduğunu anlamak için de, iyi gözlem ve sağlıklı iletişim gerekmektedir. 
     Bunların yanısıra, okul alışverişi, kitap-defter kaplama, çanta hazırlama gibi okula dair hazırlıklara çocukların dahil edilmesi, alışma sürecini keyiflendirebilir. Okulun ilk günleri itibariyle, uyku, yemek düzenlerine dikkat edilmeli, televizyon, telefon, internet gibi sosyal medya ve iletişim araçlarını kullanma konusunda belirli kurallar koyulmalı ve kısıtlımalar getirilmelidir.
       Bireysel özelliklerine göre, her çocuğun alışma sürecinde yaşadıkları ve alışma süresi farklılık gösterebilir; fakat bir ayın sonunda artık, çocukların okula uyum sağlamış olmaları beklenir. Eğer bu süreç çok daha uzun sürerse ve beraberinde alt ıslatma, tırnak yeme, gece korkuları, kekemelik gibi sorunları beraberinde getirirse ailelerin bir uzman desteğine başvurmaları önerilir.
    Ailelere bu süreçteki en önemli tavsiyem ise, öncelikle sabırlı, tutarlı ve kararlı olmaları ve bu sürecin geçici olduğunu unutmamaları gerektiğidir. 
       Öğretmenler, aileler özellikle de yarınlarımızı şekillendirecek çocuklarımız için verimli bir eğitim-öğretim dönemi olması temennisiyle…
    Sevgilerimle;
   Sultan UNCU
 
 İletişim;
*      : ailevecocukpsikolojisi
*      [email protected]
     Tel  : 05319538307