Çaycuma Belediyesinin cumhuriyetin kuruluşunun 100. yıl dönümü nedeniyle BEÜ İnsan ve Sosyal Bilimler Öğretim Görevlisi Melek Toparlak Şahin ile düzenlediği “Cumhuriyet yüzyılı” başlıklı konferans Çaycuma Belediyesi Çarşamba Salonu’nda yapıldı. Konferansa CHP İlçe Başkanı Fahri Diler, İl Genel Meclisi Üyesi Ramis Muslu, bazı belediye meclisi üyeleri ve belediye daire amirlerinin yanı sıra ilgili bir izleyici topluluğu katıldı.


OLUŞAN BİRİKİM ÜLKEMİZİ ADIM ADIM CUMHURİYETE TAŞIDI
Cumhuriyetin birilerinin anlattığı gibi bir gecede kurulmadığını söyleyen Öğretim Görevlisi Şahin, “Arkasında Tanzimat var, meşrutiyet var. Bu dönemde tam bir demokrasiden söz edemesek de padişahın yetkileri kısıtlandı. Osmanlı İmparatorluğu vatandaşları seçme seçilme hakkı kazandı. Başından beri batılı bir eğitim alan Atatürk’ün etrafında asker olmalarına karşın son derece iyi siyaset bilen, okuyan, gelişmeleri çok iyi takip eden bir grup oluştu. Bu grubun karşılıklı etkileşim içinde olduğu bir aydın grubu vardı. Bu birikim ülkemizi adım adım cumhuriyete taşıdı.” dedi.

Tüyler ürpertici hadise Tüyler ürpertici hadise


CUMHURİYET SON DERECE PLANLI ŞEKİLDE İLAN EDİLDİ
Kuruluşa giden adımların da son derece planlı olduğunu söyleyen Şahin, “Yapılan bir dizi hazırlığın yanı sıra 24 Temmuz 1923’te Lozan Anlaşması yapılarak ülkenin tapusu alındı. 6 Ekim 1923’te İstanbul düşman işgalinden kurtularak yurdumuz düşmanlardan tümüyle temizlendi. 13 Ekim 1923’te Ankara başkent ilen edildi. Tüm bu hazırlıkların ardından 29 Ekim 1923’te cumhuriyet ilan edildi. Bu hazırlıklar büyük dönüşüm yaşayacak toplumsal altyapıyı oluşturmak içindi. Yüzyıllardır saltanatla yönetilen ve bu şekilde yaşamış, kurallarını oluşturmuş bir toplumu başka bir yönetim geçirmek o kadar kolay yapılacak bir iş değildi.” dedi.
İZMİR İKTİSAT KONGRESİ’NDE YENİ BİR EKONOMİK DÜZENİN TEMELİ ATILDI
Cumhuriyetin ilanından sonra siyasal, sosyal, kültür, eğitim gibi alanlarda büyük gelişmeler elde edildiğini söyleyen Şahin, “Osmanlı neredeyse bir sömürge devleti haline gelmişti. Kapitülasyonlar, yabancıların eğitim haklarını elinde tutması yeni devletin önünde aşılması gereken önemli sorunlardı. İzmir İktisat Kongresi’nde yeni bir ekonomik düzenin temeli oluşturuldu, kapitülasyon ve diğer imtiyazların kabul edilemeyeceği bildirilerek kaldırıldı. Atatürk’ün bizzat şehir şehir dolaşarak topluma tanıtımını yaptığı yeni harfler kabul edildi, yeni okullar açılarak eğitimde atılımlar yapıldı. Tehvid-i Tedrisat Kanunu ile eğitimin birleştirilmesi sağlanarak, Avrupalı devletlerle, yabancı okulların etkisi kırıldı.” dedi.
ZONGULDAK BİR CUMHURİYET KENTİDİR
Zonguldak’ın bir cumhuriyet kenti olduğunu da söyleyen Şahin, “1 Nisan 1924’te Zonguldak cumhuriyetin ilk kenti olarak ilan edildi. Cumhuriyetin ilk üniversitesi ‘Yüksek Maadin Mektebi’ adıyla Zonguldak’ta kuruldu. İzmir İktisat Kongresi’nde amele sözcüğü kaldırılarak adı işçiye çıkarılan madencilere yeni haklar tanındı.” dedi. Cumhuriyetin ayrıca kadınlara toplumsal hayatta büyük haklar tanıdığını söyleyen Şahin, konuşmasını, Afife Jale, Afet İnan, Fatma Aliye Topuz gibi alanlarında ilk olmuş cumhuriyet kadınlarını tanıtarak tamamladı.
BEÜ ÇMYO ÖĞRENCİLERİ 100. YIL MARŞINI OKUDU
Konuşmanın ardından BEÜ Çaycuma Meslek Yüksekokulu öğrencileri BEÜ Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlker Kömürcü tarafından bestelenen ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından düzenlenen 100. Yıl Marşı Yarışması'nda birinci seçilen marşı seslendirdi. Etkinliğin sonunda Çaycuma Belediyesi Yazı İşleri Müdürü Volkan Eyidoğan, Öğretim Üyesi meleke’e teşekkür ederek günün anısına bir buket çiçek ve plaket takdim etti.