“DEVREK GÜNEŞİ”
TARIMSAL KALKINMA KOOPERATİFİ (Kadir TUNCER/Dünden bugüne)

Yöremizin yüz akı. Kadın emeği dayanışması. Önemli bir dayanışma örneği.
Sağlıklı bir toplum oluşturmak için üretilen yiyecek maddeleri.  Daha, daha benzer özellikler sayabiliriz.
Ortadan arabulucular çıkınca ürünler hem daha ucuz oluyor hem de bu sayede üretici emeğinin karşılığını alıyor. İşte “Devrek Güneşi” Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin kuruluş amaçlarından en başta geleni bu.

Gelin bu önemli Kooperatifi birlikte biraz daha tanıyalım.

“Devrek Güneşi”  2010 da Devrek’te; Saniye Ünsal, Fatma Dede ve Hatice Bartu öncülüğünde 8 çiftçi ve ev kadınları tarafından kuruldu.

Kooperatifin amacı: sebze, meyve ve yöresel ürünlerde tüketiciye sağlıklı, kaliteli doğal ortamlarda yetişen ürünler sunmak.

Kooperatif ortakları aynı zamanda çevrede düzenlenen eğitimlere katılıyorlar.

Türkiye genelinde örgütlü benzer Kooperatiflerle ürün takası yapıyor ve bu kooperatiflerle sık sık bir araya gelip bilgi alışverişi yapıyorlar. Yani “Kadın Kooperatifleri” olarak kendi aralarında örgütlüler.

Kadın kooperatifleri; yerel kadın guruplarının kendi ihtiyaç ve önceliklerine uygun olarak kendileri için hizmetler geliştirmek üzere oluşturdukları yapılardır.

2004'de 14 Kooperatif ve Kooperatif girişimi “Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı”’nın organize ettiği: Nilüfer Kadın, Çevre, Kültür ve İşletme Kooperatifinin ev sahipliğini yaptığı toplantılarda ilk kez bir araya geldiler.
2008 Ocakta; Umut Işığı, İpek Yolu, Simge, Kardelen, Çağdaş, Biga, İlkadım, Bahçelievler Kadın Kooperatifleri bir araya gelerek Kadın Kooperatifleri iletişim ağı için bir taslak yapı oluşturdular.

2008 Nisanda 45 Kadın Kooperatifi ve girişiminin katılımıyla İkinci Kadın Kooperatifleri buluşmasını geliştirdiler.

Kooperatif ürünlerinin tamamı doğal ve organik olarak genelde köylerde köy kadınları tarafından üretilmekte.
Bu ürünlerden bazıları: Kiren-Kızılcık peltesi-Pekmezi, Yumurta, Peynir, Turşu, Sebze, ,Pekmez, Tereyağı, has buğdaydan köy fırını ekmeği ve daha birçok ürün.

Bu ürünlerden almak isteyenler bilgi almak için internet üzerinden “ Devrek Güneşi” sayfasından siparişlerini verebilirler.

Böylesi bir oluşuma öncülük edenleri ve bu uğraşılarında onlara destek olanları candan kutlarım.