Sözün aslı “ Dikkat bu kış Komünizm gelebilir”. Ben mizansen olarak biraz değişiklik yaptım.
Bu sözler Cumhuriyet döneminin önemli devlet adamlarından Celal Bayar’a ait.
Bayar 103 yıllık yaşamının 80 yılında her yıl Aralık ayında aynı sözleri tekrarladı; “Dikkat! Bu kış komünizm gelebilir”. Bu sözlerdeki amaç toplumu komünizm ile korkutmaktı.
Toplumu korkutmak-korku toplumu yaratmak Celal Bayar’ın sözleriyle sınırlı değildi.
 Daha önceleri farklı zamanlarda ülkeleri yönetenler tarafından oluşturulan toplumsal korkular şimdi uluslararası emperyalist-kapitalist sistemin toplumsal psikoloji uzmanları tarafından tüm dünyada aynı anda gündeme getiriliyor.
İnsanları birbirinden uzak tutmak, sosyal ilişkilerini koparmak, üretim alışkanlıklarını kaybettirmek için toplumsal korku-panik yaratmada sorunlar yumağı yarattılar ve yaratmaya devam ediyorlar.
Ülkeleri yönetenler, yoksul emekçileri genelde kendi sorunlarından uzaklaştırıp sadece ve sadece kendi çıkarlarını ön planda tutarak ve veya bu olumsuzluklara başkaldıranları militarist güçleriyle bastırıp diğerlerine gözdağı vererek iktidarda kalmaya devam ediyorlar.
Bir tarafta sistemin yönlendirmesi doğrultusunda oluşturulan gündemi medyadan takip edip bilerek veya bilmeyerek bunun borazanlığını yapan felaket tellalları yanı sıra;
Emekçilerin, yoksul halkların sorunlarla boğuştuğu dünyada her şeye boş verip kendince kafaya takmamak için kırda bayırda, gezmek veya efkar dağıtmak için birkaç duble içki içmek isteyenler ve bu pasifliklerini, teslimiyetçiliklerini, çaresizliklerini topluma empoze etmeye çalışanlar yoksul halkın, emekçi sınıfın üzerine baskı kuranlara yardımcı oluyorlar.
Bir tafta ise; kendini topluma karşı sorumlu hissedenlerin bu sorunların tümünü kendi sorunlarıymış gibi sahiplenip ortadan kaldırılması ve insanın insan gibi yaşaması, insanın insan tarafından sömürülmemesi için, tanımadığı insanların mutluluğu için örgütlenip mücadele eden ve gerektiğinde bu uğurda can veren insanlar var.
Bu genellemeden bakınca Celal Bayar’ın ne kadar çok korktuğu daha iyi anlaşılıyor. Celal Bayar ve onun gibiler için halk arasında söylenen bir kelam ile yazıyı sonlandıralım.
“Korkunun ecele faydası yok...