Pandemi ile birlikte yaşam standartlarımız değişti. Nefes almanın, özgürce dolaşmanın, kalabalıklara karışmanın bir ihtiyaç olduğunu şu demde daha iyi anlıyoruz. Elbet o günlere geri döneceğiz ancak muhim olan;   salgında ve içinde bulunduğumuz kriz döneminde en az hasar ile çıkılması gerekliliğidir.
Elbette krizi fırsata çevirenler, son 8 ayını daha mutlu geçirenlerde oldu. Ancak hem ülkemiz hem de Dünya’ da düzeni bozulan, huzuru kaçan, eskiyi arayanların oranı çok daha yüksek. Muhtemelen sizlerde bu gruptasınız şuan.
İşini kaybedenler, düzeni bozulanlar var.
Umutlarını yitirenler, okullanına başlayamayan, bize ne olacak kaygısı olan gençlerde azımsanmayacak derecede çokca  var aramızda.
Hepsi, duygularda sonuna kadar anı yaşıyor ve meraklı gözlerle çözüm arıyorlar.
Özetle sorun belli ve herkes şifa için hazır reçete bekliyor.
Unutmayın, her hastalığa çare reçetelerde yazmıyor. Yazmayacakta!
Amansız hastalık olduğundan değil; sorunun kendi çapında da çözümü olabileceğinin ve ilk çözümü kendimizde aramamız gerekliliğinide artık düşünmeliyiz.
Yolda yürürken ayağımız taşa takılsa, düşsek ilk hareket ayağa kalkar peşine takıldığımız taşa odaklanırız. Bir daha aynı kazayı yapmamak için. İllede düşmek gerekmiyor, tökezlesekde nerde tökezlediğimize bir bakıyorsak; mevcut iş süeçlerimizde global, ulusal ya da yerelde veya şahsımızda olacak krizlerde neden önce çareyi kendimizde arayamıyoruz.
Eski bir şarkı dolanıyor arada dilime. “Dön Bak Dünya’ ya”.” - Yalnız kaldıysan,sakince dön bir bak ” diyor.
Durum analizi yapmak, hasarı görmek, tekrarında etkilenmemek için;
-dur
-gözlem yap
-plan yap
-hayat geçir
Bunlar iş ya da özel hayatta her dengede geçerli durumlardır.
Güzel yazdında bize örnek ver diyen varsa en çok yorum aldığım kitlelere özel yazıyorum.
-Okulları fiziken açılamayan, arkadaşlarına, dersliklerine ulaşamayan öğrenci arkadaşlarımız sıkıntınızda haklısınız. Ancak Dünya’ da milyonlarca kişi ile aynı durumu yaşıyorsunuz. Bu zamanı değerli kılanlar için fırsat zamanı. Dil öğrenin, bol bol kitap okuyup, yabancı kaynakları araştırın, sadece mesleğinizi değil, çaprazındaki işleride mutlaka araştırın, Dünya’ yı takip edin. İlgi alanın her ne ise onun herkesten daha iyi bilmek için bu geniş zamanlarda uykusuz kalmayı başarın. Fark edilmek için fark yaratmanız için bu zamanı çok iyi değerlendirim. Hem okuyan hemde mesleğe yeni atılmış arkadaşlarım için geçerli bu durumlar.
-Küçük esnaf. Bir çoğu kan ağlıyor. Dönemi değerlendirmek için iyi bir analiz ile günümüzün en geniş pazarında mal ve mamüllerinizi pazarlamak istemez misiniz? İnternette bu işi başaran onlarca girişimci varken, kaliteli bir hizmet vermeyi hedefleyip, neden kendi sokağımız dışına çıkıp pazarımızı büyütmeyelim değil mi?
Herkes kendi içi, emek verdiği sektörler için bir dönüp arkasına baksın. Elbette kendi başımıza herşeyin üstesinden gelemeyeceğimiz durumlar olur. Onlar içinde akıl akıldan üstündür deyip, dostlar ile mutlaka masaya yatırmalı. Ben sizlerinde görüş ve önerilerinizi; akılda kalan soru işaretleriniz varsa onlarıda dinlemek isterim. [email protected] dan iletişim sağlayabilirsiniz.
İyi haftalar herkese.