Zonguldak Hayvan Hakları Derneği Başkanı Evren Türeci Sezgin ve hayvan severler, geçtiğimiz aylarda Dernek tarafından kurulan ‘kedi evinde’ basın açıklamasını gerçekleştirdi.

Türeci bazı ihalelerin yapıldığını bazılarınınsa önümüzdeki günlerde yapılacağını belirtti. Dernek Başkanı Sezgin; “10 bin liradan 15 ayı, 6 bin liradan 109 yaban keçisi, 5-6 bin liradan çengel boynuzlu dağ keçisi, fiyatı ve sayısı belirtilmeyen daha birçok ilde de ceylan, kızıl geyik, melez yaban koyunu, yaban keçisi çengel boynuzlu dağ keçisi gibi çok sayıda yaban hayvanı vurulacak” şeklinde konuştu.

Hayvan severler, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün, kaçak avlanmalara karşı para cezası uygulamasına karşın belirli bir ücret karşılığında satın alınabilen ruhsatlarla vatandaşı aynı zamanda avlanmaya teşvik ettiğini ve bu durumdan duydukları rahatsızlığı ifade etti.

Sezgin; basın açıklamasına av spor değil, cinayettir diyerek nesli tükenmekte olan ve sayıları azalmaya devam eden hayvanları öldürmek yerine üretilmesi için çalışılmalar yapmak gerektiğinin altını çizdi.

“SPORDA EŞİTLİK OLUR”

 “taraflar eşit durumda değildir, sporda ise eşitlik vardır. Elinizde silah savunmasız hayvanın karşısına dikilmek acizliktir. Bir canlıyı öldürmek cinayettir. Sözün kısası yaban hayatı hayvanlarını kendi elleriyle vuracaklar. Karşılığında devlete para ödeyecekler. Devletin, nesli tükenmekte olan hayvanların öldürülmesiyle kazanılacak üç beş liraya ihtiyacı varsa, biz aramızda toplayıp verelim” diyen Sezgin, HES’e de sert çıktı; “hayvanların, doğa katili HES kanallarında ölüme terk edildikleri yetmezmiş gibi bir de ihale açılması kabul edilemez” dedi.

Kanlı paraya hayır sloganıyla konuşmasını tamamlayan Sezgin, ihaleler yüzünden hayvanları korumakla görevli olan Orman Bakanlığı’na artık inançlarının kalmadığını belirtti.

DERYA AKTAŞ