Eğitim-Sen Zonguldak Şube Başkanı Orhan Yılmaz, Kız Meslek Lisesi’nin hastane otoparkı için yıkılacağı iddiasına ateş püskürdü. 

Yılmaz, tepkisini, “400 Yataklı Hastanenin proje aşamasında otoparkının unutulması  proje yapanların ayıbı olduğu kadar  bu çarpık projeye onay verenlerin daha büyük ayıpları da söz konusudur. Ancak, bu ayıptan daha da büyüğü ise kentin bu durumuyla var olan trafiği kaldıramadığı ayan beyan ortadayken trafiği kent dışına yönlendirecek bir hastane projesini “aldatıldık” diyerek üstünden geçenleri,  60 yıldır özellikle kız öğrencilerimizin öğrenim gördüğü bir mimari örneği otoparka dönüştürmeyi önermelerini ayıplıyor, şiddetle kınıyoruz.” sözleriyle dile getirdi.

Yılmaz’ın açıklaması şöyle:

“Geçtiğimiz aylarda Milli Eğitim Bakanlığının açıklamış olduğu “ülkemiz kız öğrencilerinin okullaşma oranı ile ilgili sayılar” gerçeği yansıtmadığı gibi can alıcı bir gerçeği de örtme gayreti taşımaktadır.

OECD ülkeleri arasında okul terk oranlarının en yüksek olduğu ülke Türkiye’dir ve  “Ülkemizde  çocuklar okula kayıt olduktan sonra çeşitli nedenlerle okullarını  terk etmektedirler. Okul terk etme oranı bu kadar yüksek oran olan ülkemizde, Milli Eğitim Bakanlığının açıkladığı % 95 okullaşma oranı yanıltıcı bilgidir. Kız çocuklarımız  okula gönderilmiyor. Ya çalıştırılıyor ya evlendiriliyor, ya mahalle baskısı ile evde tutuluyorlar. Kız çocuklarımız evde kardeşlerine bakıyor, temizlik yapıyor. Bakanlığın açıkladığı oranların doğru olmadığının en büyük kanıtı, yerleşimin çok dağınık olmasıdır. Taşımalı sistemden yararlanmayan kız çocuklarının bu denli yüksek olduğu ülkemizde OECD ülkeleri arasında okula en yüksek devamsızlık oranı da ülkemizdedir. Liseye devam edemeyen öğrencilerin oranı kızlarda yüzde 42, erkeklerde ise yüzde 35’dir.

Ayrıca, son 10 yılda 482 bin 908 kız çocuğu evlendirilmiştir.  Son 6 yılda 142 bin 298 çocuk sayılacak kız doğum yapmıştır.  Kadınların, özellikle örgün eğitime katılımının erkeklere göre daha kısıtlı olması yaşamın birçok alanına da katılımlarını kısıtlanmaktadır.

Kadın eğitimi ile ilgili yapılan çalışmaları, kadın eğitiminin erkek eğitiminden daha önemli olduğu vurgulamaktadır. Çünkü bir kadının eğitilmesi demek aynı zamanda aile içerisinde baba da dahil diğer çocukların görgülerinin artırılması demektir. Kadınlarına gerekli eğitim imkanlarını hazırlamayan, öğretim sürelerini kısa tutan toplumlarda kadınların yetkin ve toplumsal saygınlığı olan meslekleri elde etmesi oldukça zordur.

Eğitime dair istatistiklerin kızlar aleyhine bu denli yüksek olduğu ülkemizde özellikle kız öğrencilerimizin ortaöğretim düzeyinde eğitim alabilecekleri, becerileri ölçüsünde bir yetkinlik kazanabilecekleri okul olan,  eski adıyla Kız Meslek Lisemizin yıkılması ve yerine otopark yapılması ile basından izlediğimiz bir takım söylentilere söyleyeceğimiz var diyerek gereken uyarıları yapıyoruz.

ŞİDDETLE KINIYORUM

Saygıdeğer Zonguldaklılar…

1964 Yılında yapılmış ve kesintisiz olarak çoğunlukla kız öğrencilere eğitim öğretim hizmeti veren bu bina,  Cumhuriyet döneminin mimari açıdan modernist yapılarından biri olup, Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı ZOKEV tarafından yaptırılan bir inceleme sonrasında yapısal ve mimari açıdan kentsel simge olarak tescil edilmesi gereken kültürel bir değer olarak kabul edilmiş ve bu durum Kültür Varlıkları Kurumuna iletilmiştir.

Bu gerçeklik ortada iken, inşaatı devam eden 400 Yataklı Hastanenin proje aşamasında otoparkının unutulması  proje yapanların ayıbı olduğu kadar  bu çarpık projeye onay verenlerin daha büyük ayıpları da söz konusudur. Ancak, bu ayıptan daha da büyüğü ise kentin bu durumuyla var olan trafiği kaldıramadığı ayan beyan ortadayken trafiği kent dışına yönlendirecek bir hastane projesini “aldatıldık” diyerek üstünden geçenleri,  60 yıldır özellikle kız öğrencilerimizin öğrenim gördüğü bir mimari örneği otoparka dönüştürmeyi önermelerini ayıplıyor, şiddetle kınıyoruz.

Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesinin fiilen 500 civarındaki yatak kapasitesiyle otopark sıkıntısı yokken var olan otoparkların 400 yataklı hastane hizmete girdiğinde yeteceğini de hesap etmek gerekir.

SİYASET BÜROKRATLARA AYAR VERME YERİ DEĞİLDİR

Siyaset sorunlara çözüm bulma uğraşıdır. Vali, emniyet müdürü ya da diğer bürokratlara üst perdeden ayar verme yeri değildir. Zonguldak’ın coğrafi konumu nedeniyle arsa sıkıntısı olduğu açıktır. Ancak hastane ve benzeri projelerin tasarım aşamasında tüm tarafların dinlenmesi, görüşünün alınması, kamuoyu önünde tartışılması, doğru ve ortak akla böyle ulaşılması gerekirdi. Ben yaptım oldu mantığı sonucu, otoparkı unutulmuş hastane projeleriyle, okulların yıkılıp yerlerine otopark yapılması eğer altında başka bir amaç yoksa kesinlikle aymazlıktır. 400 Yataklı hastane projesi gündemde olduğu zamanlarda merkez ilçenin Ankara ve Kozlu çıkışlarındaki uygun alanlara hastane yapılması önerilmişti. Özellikle Zonguldak Kozlu arasındaki eski okul alanına zorlama bir İmam Hatip Lisesi yapılacağına, yanında Göğüs Hastalıkları Hastanesinin de olabileceği bir büyük hastanenin yapılması gerekirdi. Trafiği de rahatlatacak böylesine güzel bir doğal ortama yapılacak hastane ile insanlar neredeyse hasta olmak isteyeceklerken, Kız Meslek Lisesini yıkıp yerine otopark yapmak gibi abuk subuk düşüncelerle bizi hasta etmeyin.

Biz Zonguldak Eğitim Sen şubesi olarak,  yıkılarak yerine otopark yapılması gibi saçma sapan düşüncelerle kamuoyunu meşgul eden gündem ile bir araya gelmiş Kız Meslek Lisesi okul yönetimi, öğretmenleri, velileri ve öğrencilerinin yanında olduğumuzu bildirirken,  siyasetin ve siyasetçinin görevinin sorun üretmek değil sorun çözmek olduğunu hatırlatırız.”