Değerli Anneler ve Babalar!


Eğitimi olumlu ya da olumsuz etkileyen önemli etkenlerden biri de anne ve babaların eğitime nasıl baktığıdır.

Eğitime nasıl bakarsak çalışmalarımızı o yönde geliştirir ve ilerletiriz. Eğer eğitimi sadece okulun görevi olarak düşünüyorsak, yanılıyoruzdur. Çocuklar okula gitsin, zaman geçsin biz de rahat ederiz, okuyor mu okuyor işte havasında olmamalıyız. Bir diğer sorun da eğitimi sadece annelere bırakmakta. Hep beraber eğitimle ilgilenmeli ve eğitime katkı  vermeliyiz. Okula ve öğretmenlere vereceğiniz destek eğitime her zaman artı değer katacaktır.

Okulların tatil olmasına üzülen veliler de gördüm Çocukları nasıl oyalayacağız? Diye kara kara düşünüyorlardı. Çocuğunun kaçıncı sınıfta olduğunu,şubesini ya da öğretmeninin adını bilmeyen velilere de rastladım. Ancak bunlara takılmayacağız. Eğitimin çocukların baştan savılması ya da rutin bir eylem gibi düşünülmesi hatalı bir düşüncedir.    

      
Masraf yapmadan,  yapılmadan çocuklarımızın eğitilmesini istiyorsak da yanılıyoruzdur. Sadece kalem ve defter almayla görevimiz bitmiyor. Evde çalışma kaynaklarının olmaması, eğitime yapılacak harcamaların yük olarak görülmesi hatalı bir düşüncedir. Sonra da çocukları okula gönderiyoruz fazla başarılı değiller diye üzülüyoruz.

     
Çocuklarımıza hiç masraf yapmadan ilgilenmeden okulda harikalar meydana getirmesini istiyoruz. Herkes çocuklarıyla ilgilenmiyor demek de haksızlık olur. Çok iyi ilgilenen eğitime gönül veren, çocuklarının her ihtiyacına koşan, yönlendiren ve kaynaklarla destekleyen velilerimiz de vardır. Bu gayretleri için onlara teşekkür ediyoruz. Devamını bekliyoruz.

     
Değerli velilerim! Çalışmadan,çalıştırmadan,ilgilenmeden, kafa yormadan, çocuklarımızdan gerekli başarıyı elde etmesini bekliyoruz. Aileler olarak bilinçli öğrenciler yetiştirmek ana  görevimiz olmalıdır.

Burada bir nebze de olsa insanlarımıza faydalı birkaç tecrübe ve bilgi verebilirsem ne mutlu bana...

    
Şuna da dikkat çekmek istiyorum;ev,araba, giysi,ayakkabı, telefon vb. gibi şeyleri alırken ne kadar titiz davranıyorsak, eğitim için de aynı titizliği göstermeli ve aynı değeri vermeliyiz. Neden mi? : "Çocuğumuzun hangi davranışları kazanması gerekiyor? Hangi konularda eksiği var? Hangi kaynaklardan almam lazım? Okuldaki durumu nasıl? Öğretmenleri ile ne kadar iletişim kuruyor? Bizim öğretmenlerle iletişimimiz nasıl?"gibi soruları düşünürsek eğitimin önemini de düşünmüş oluruz.

       
Sonuç olarak eğitim; güncel sorunlara ve olaylara feda edilecek bir kavram değildir. Bununla çocuklarımızın geleceğine yön vereceğiz. Çünkü eğitimin değeri ölçülemez.


Mehmet Hatip Denek