Bülent Ecevit Üniversitesi, “Asaletin Simgesi” olarak kabul gören Devrek bastonunun üretimi ve tanıtımı için kolları sıvadı. Devrek MYO’da açılan atölyede öğrenciler; bastonların yapım aşamalarını öğrenecek hem de bastonun tanıtımı dünyaya yapılacak.
Zonguldak’ın Devrek ilçesinde “Kızılcık” sopasından yapılan ve uzun tarihe sahip Devrek bastonu; Bülent Ecevit Üniversitesi tarafından üretilmeye başlandı. “Asaletin Simgesi” olarak kabul edilen Devrek bastonu, geçmişten günümüze birçok cumhurbaşkanı, başbakan gibi devlet başkanlarına takdim edilmiş, büyük ilgi görmüştü.

BEÜ’NÜN UYGULAMA MERKEZİ FAALİYETE GEÇTİ

BEÜ Devrek Meslek Yüksek Okulu’nda açılan Devrek Bastonu Uygulama ve Araştırma Merkezinin tanıtımı yapıldı. Uygulama ve Araştırma Merkezini gezen BEÜ Rektörü Mahmut Özer; merkezin açılışını yaparak çalışmaları inceledi.

Atölyede öğrencilerle, yok olmaya yüz tutan mesleği yaptıklarını hatırlatan Baston Atölyesi Eğitmeni Necati Akçasu, “Sene başında öğrencilerimizle başladık. Öğrencilerimizle birlikte dönem başından beri yapmaya başladık. Bugün de açılışımız yapılacak. Buradaki amacımız geleneksel el sanatları ölmesin gelecek nesillere aktarılsın diye çünkü yok olmaya yüz tutmuş bir el sanatı çıraklık ve ustalık olayı bittiği için maddi getirisi olmadığı için dükkanlarımıza çırak gelmemekte dolayısıyla üniversitelerimizdeki el sanatları bölümümüzde öğrencilerimize bu mesleği icra ettirmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

“ÜNİVERSİTE, DEVREK BASTONUNU ÜRETİYOR”

Üniversitelerin sadece eğitim ve araştırma değil aynı zamanda topluma hizmet katkıda bulunması gerektiğini ifade eden BEÜ Rektörü Prof. Dr Mahmut Özer, üniversitenin Devrek bastonunu üreterek dünyaya tanıtacağını aktardı.
Manevi açıdan önemli bir adım atıldığının altını çizen Rektör Mahmut Özer, şöyle devam etti:
“Mücevher el yapımı ile ilgili birim bir atölyemiz var. Onun da katkılarıyla çok farklı bir konseptte tüketicilere ulaştırılacak. Bizden sahip olduğumuz tüm becerilerimizi baston üretimine katmış olacağız. Bu aynı zamanda Devrek bastonu ile ilgili Devrek’teki zanaatkarları da sanatçıları da motive edecek. Buradaki öğretilen yeni konseptteki, inovatif bir şekilde üretilen Devrek bastonu ile ilgili bilgi birikimi ilerlere taşınmış olacak. Şu çok önemli üniversitenin bulunmuş olduğu bölgedeki sektörlere yerel ufku olan alanlara katkı üretmesi ve onu kalıcı kılması üniversitenin en temel fonksiyonlarından bir tanesi üniversiteler sadece eğitim ve araştırma değil aynı zamanda topluma hizmet katkıda bulunması gerekiyor. Bu küçük olsa da manevi anlamda çok büyük bir adım. Daha önce burada yıllardan beri Devrek bastonu üretilmesine rağmen Devrek Meslek Yüksek Okulu’nda geleneksel el sanatları anlamında hiçbir akademik program yoktu. Geleneksel el sanatlarını daha yeni açtık. 4 yıllık bir mazisi var. Hızlı bir şekilde Devrek Bastonu Uygulama Araştırma Merkezi devreye girdi ve üniversite Devrek bastonunu üretiyor. Öğrencilerimiz el becerilerini geliştiriyor ve buradan mezun olacaklar. Aynı zamanda Devrek bastonunu çok daha ulusal ölçekte çok iyi noktalara taşımış olacak. Bunu gerçekten çok önemsiyorum.”

“KAĞIT ÜRETİMİ VE MÜCELLİTHANEYİ KURMAYI PLANLIYORUZ“

Devrek bastonunun haricinde kağıt üretimi ve mücellithane kurmayı planladıklarını dile getiren Prof. Dr. Mahmut Özer, “İnşallah bundan sonra sadece el sanatlarında değil aynı zamanda kağıt üretimi ve mücellithaneyi yani cilt yapımını da kurmayı planlıyoruz. Çünkü bu bildiğiniz gibi bu topraklarda kitap basımı müthiş bir deneyimi olan bin yıllardır devam eden bir gelenek ama bunlarla ilgili akademik bir bilgi üretimi yok. Önceden mücellithaneler vardı. Ustaların bilgi birikimi vardı. Özel üretimler yapılarak tüm dünya hayran kalırdı. O yüzden bundan sonraki hedefimiz Devrek bastonuna ilave olarak aynı zamanda burada geleneksel olarak kağıt üretimini sağlamak ve bunu mücellithaneyle taçlandırmak. Devrek’teki geleneksel el sanatları bölümü buradaki arkadaşların katkılarıyla ulusal ölçekte gerçekten referans bir merkez haline gelecek” diye konuştu.

“BASTONUN YURT DIŞINDA DA TANITIMINI YAPMAYI HEDEFLİYORUZ”

Devrek bastonunun yapımından tanıtımına kadar birçok faaliyetleri üstlendiklerini ifade eden Devrek Bastonu Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Öğretim görevlisi Afitap Bulut, “Valimizin ve Rektör hocamızın destekleriyle açılan araştırma merkezimize biz Devrek bastonunun yapımından tanıtımına kadar birçok faaliyetleri üstlenmiş durumdayız. Özellikle var olan ustalarımızla yaptığımız görüşmelerde onların sorunlarını tespit ettik. Özellikle pazarlama ile ilgili sorunların olduğunu gördük. İnovatif çalışmalarla birlikte Devrek bastonunun yurt içinde ve yurt dışında tanımını daha çok hedeflemeyi amaçlıyoruz" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Devrek Bastonu Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından BEÜ Rektörü Mahmut Özer’e özel baston hediye edildi. BEÜ Rektörü Prof. Dr Mahmut Özer, senato üyelerine Devrek Bastonu Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde üretilen bastonlardan hediye etti. Atölyede 28 öğrenci Devrek bastonunun yapılış aşamalarını öğrenerek baston üretiyor.