Çaycuma Eğitim İş basın özgürlüğü konusunda bir açıklama yaptı. Şube merkezinden yapılan açıklamada şöyle dendi:

Cumhuriyetimizle özdeşleşmiş, savunduğu değerler adına mücadelesini yılmadan sürdüren, ülkemizin en eski ve önemli gazetelerinden Cumhuriyet Gazetesi üzerindeki iktidar baskısını ve gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün, MİT TIR’larıyla ilgili yaptıkları haberden dolayı tutuklanmalarını kınıyoruz.

Dündar ve Gül, söz konusu haberi yayınlayarak halkın haber alma özgürlüğüne yönelik sorumluluğunu yerine getirmiştir. Bu nedenle tutuklanan sadece Dündar ve Gül değil, basın ve ifade özgürlüğüdür, demokrasidir. Bu tutuklama, AKP iktidarının medyaya verdiği bir gözdağı, medyayı egemen anlayışın çıkarlarına hizmet eder hale getirme çabalarının bir örneğidir.  

Basının doğru, tarafsız ve ilkeli haber verme misyonunu yerine getirebilmesi, kamuoyunu hiçbir baskı altında kalmayacak şekilde bilgilendirebilmesi için kendi iradesiyle doğru bilgiler ışığında karar verebilmesinin ve bağımsızlığının sağlanması gerekmektedir. Oysa bugün sahip olduğumuz en değerli hakkın, ifade özgürlüğünün elimizden alınmaya çalışıldığı bir süreçten geçiyoruz. Demokrasi, insan hakları yara almış ve basın özgürlüğünden söz etmek giderek imkansız hale gelmiştir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Can Dündar’ı  “Bu casusluk faaliyetinin içine o gazete de girmiştir. Haberi yapan bedelini ağır ödeyecek. Öyle bırakmam onu”  diyerek tehdit etmesinin ardından altı ay sonra gerçekleşen bu tutuklama hukuk devleti ve demokrasinin rafa kaldırıldığının göstergesi olmuştur. Erdoğan,  açıkça hukukun üstünlüğü ilkesini çiğnemiş; suçluyu değil suçu yazanı tutuklayan, adeta talimatla çalışan adalet sistemi hukuku katletmiştir.

Demokrasiye, hukuk devletine, özgürlüklere komplo kurmaya çalışanlar, çok da uzak olmayan bir zamanda kendi karanlık geleceklerini inşa ettiklerinin farkına varacaklar. Eğitim-İş olarak faşist uygulamaları yaşama geçirenlerle bu uygulamalara katkı sunanların bir gün mutlaka bağımsız yargı önünde hesap vereceklerine inanıyoruz.