Bu doğrultuda Milli Eğitim Bakanlığının aldığı karara göre Anadolu öğretmen liselerinin dönüşümlerinin yapılmasına başlandı. Bu kapsamda Sabahat-Cemil Ulupınar Anadolu Öğretmen Lisesi Sosyal Bilimler Lisesine dönüşümü gerçekleşti.
Okulun basın bürosundan yapılan açıklamaya göre konu ile ilgili konuşanOkul Müdürü Turgay KIRGİL, “Sabahat-Cemil Ulupınar Anadolu Öğretmen Lisesinin Sosyal Bilimler Lisesine dönüşümü gerçekleşmiştir. Bu kapsamda mevcut eğitimine devam eden öğrenciler aynı statüde eğitim-öğretimine devam edecektir ve aynı statüde yani Anadolu Öğretmen Lisesi öğrencisi olarak mezun olacaktır. 2014-2015 yeni eğitim-öğretim yılındaki öğrenci kayıtları Sabahat-Cemil Ulupınar Sosyal Bilimler Lisesi olarak devam edecektir. Bu konuda kontenjan ve okul durumları tespit edilecektir. TEOG (Temel Eğitimden Ortaöğrenime Geçis) sisteminde öğrencilerimizin tercihine sunulacaktır.
Sosyal Bilimler Lisesi Türkiye’de toplam 33 tane bulunmaktadır. Öğrenciler tarafından tam talep görmekte olan Sosyal Bilimler Lisesi bu yıl ilk kez Zonguldak da hizmet vermeye başlayacaktır. Sosyal Bilimler Liseleri 2003 yılında, Edebiyat ve Sosyal Bilimler alanlarında ihtiyaç duyulan üstün nitelikli bilim adamlarının yetiştirilmesine kaynaklık etmesi amacıyla kurulmuştur. Sosyal bilimler liseleri, eğitim-öğretim süresi hazırlık sınıfı hariç 4 yıl olan yatılı ve karma okullardır. Sosyal bilimler liselerinde öğrenciler, Türkçe-Matematik ve Sosyal Bilimler Alanlarında öğrenim görebilmektedirler.
Sosyal Bilimler Liseleri İstanbul, Ankara, Bursa, Kayseri, İzmir, Antalya, Eskişehir, Kocaeli, Gaziantep, Trabzon, Adana ve Diyarbakır büyükşehirlerimiz başta olmak üzere birçok ilimizde bulunmaktadır. Böyle bir eğitim hizmetinin Zonguldak da olması Zonguldak halkının ve Zonguldak’da eğitimin adına bir şanstır. Bu konuda gerekli girişimlerimiz sonuç verdi ve bu dönüşüm Bakanlık düzeyinde gerçekleşti.

Özellikle de sözel alanlarda başarılı, sosyal zekâsı yüksek öğrencilerin eğitim-öğretim görmesi için kurulan Sosyal Bilimler Lisesinin Zonguldak da kurulması, eğitimde iddialı ve marka bir kent olmamız adına ayrıca önem taşımaktadır. Başta öğrencilerimize, öğretmenlerimize, öğrenci velililerine, eğitim camiasına hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.
Sosyal Bilimler Liseleri kuruluş yönetmeliğinde okulların hizmet amaçları şu şekilde olduğu belirtildi:

Edebiyat ve Sosyal Bilimler alanlarında ihtiyaç duyulan üstün nitelikli bilim adamlarının yetiştirilmesine kaynaklık eder. Edebiyat ve sosyal bilimler alanlarındaki ilgi ve yetenekleri üst düzeyde olan öğrencileri bu alanlarda yükseköğretime hazırlar. Öğrencilerin bilimsel, kültürel ve teknolojik gelişmeleri izleyebilecek düzeyde Türkçe ve yabancı dil öğrenmelerini sağlar. Öğrencilerde geçmiş nesiller ile çağdaşları arasında ortak duyguların uyandırılmasını sağlar. Türk sanat ve kültür birikimini anlayıp yorumlayabilen, yeni bilgi ve projeler üretebilen bireyler yetiştirir. Toplumun ekonomik ve kültürel kalkınmasına bilinçli bir şekilde katkıda bulunur. Öğrencileri edebiyat ve sosyal bilimler alanlarında araştırmaya yöneltecek ve gelişmelere ilgilerini uyandıracak ortam ve şartları hazırlar.

Sosyal bilimler liselerinde öğrenciler; Türkçe-Matematik ve Sosyal Bilimler Alanlarında öğrenim görebilmektedirler. Bu okullarda Bakanlıkça uygun görülen ders çizelgeleri ve öğretim programları uygulanır.

‘’Okul Müdürü KIRGİL  ;100 kız 100 erkek olmak üzere 200 kişilik kız ve erkek pansiyonu 2014-2015 eğitim öğretim yılında faaliyete geçecektir.Konferans salonu ve kapalı spor salonu yapımına yakın bir zamanda başlanacaktır.

Desteklerini esirgemeyerek böyle bir okulu bölgemize kazandıran Sayın vekilimiz Özcan ULUPINAR’ave  tüm emeği geçenlere teşekkürü bir borç biliyorum.’’dedi