Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Devlet Konservatuarı Çalgı Yapım Bölümü öğretim elemanlarından Öğr. Gör. Cem Dertsiz, Öğr. Gör. Rıza Yıldırımkaya ve Öğr. Gör. Sinan Uçar'ın öğrencilerinin yapmış olduğu yaylı çalgılar, başkentlilerin beğenisine sunuldu.


BEÜ basın bürosundan verilen habere gore Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonu’nda düzenlenen Çalgı Yapım Sergisi, başkentliler tarafından yoğun ilgiyle karşılandı. Konservatuvar öğrencilerinin yapmış olduğu yaylı çalgılar ve yapım aşamaları  sergiyi gezenlere uygulamalı olarak anlatıldı. Çok sayıda davetlinin katıldığı serginin ardından,  Şef Rengim Gökme’in yönettiği ve Solist Soyoung Yoon’ın kemanı ile eşlik ettiği konser seyirciyle buluştu.


Üniversite ve Çalg
ı Yapım Bölümü hakkında bilgi veren ve çalışmalarını anlatan Bülent Ecevit Üniversitesi Devlet Konservatuarı Çalgı Yapım Bölüm Başkanı Cem Dertsiz, “Çalgı Yapım Bölümümüz 2009 yılında kuruldu, 2011 yılında ilk öğrencilerini aldı. Bölümümüze her yıl 5 öğrenci alıyoruz ve bölümümüzden 5 öğrenci mezun ediyoruz. Geçen sene ilk mezunlarımızı verdik. Ülkemizde sanatsal ve bilimsel bakış açısıyla, nitelikli yaylı çalgılar üretebilme amacıyla Devlet Konservatuarımızda çalgı yapımına yönelik eğitim öğretim faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz.” ifadelerini kullandı.

BEÜ Devlet Konservatuvarı Çalgı Yapım Sergisi’nde öğrenciler atölye ve özgün çalgı tasarımı derslerinde üretmiş oldukları keman, viyola, viyolonsel ve özgün çalgıları sergilediler.  Ayrıca Devlet Konservatuarı öğrencileri sergi kapsamında uygulamalı atölye çalışması gerçekleştirdiler.  Öğrenciler ve öğretim elemanları yapılan çalgılarla ilgili katılımcılara teknik detay ve yapım aşamalarını içeren bilgiler verdiler. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası tarihinde ilk kez gerçekleştirilen Çalgı Yapım Sergisi, genel olarak dışa bağımlı olan çalgı sektörüne karşın ulusal olanaklarla yapılmış olan çalgılara yer verilmiş olması bakımından büyük önem arz etmiş ve takdir görmüştür.


Ünlü
İtalyan keman yapımcısı J.B. Guadagnini'nin 1773 yılında yapmış olduğu kemana sahip olan Soyoung YOON konser öncesinde sergide yer alan çalgıları denemiş ve tecrübelerini öğrencilere aktarmıştır.

 

Konser sırasında ünlü keman virtüözü Soyoung YOON'a  BEÜ Devlet Konservatuarı Müdürü Yrd. Doç. Dr. İlker Kömürcü tarafından çalgı yapım bölümü lisans 4’üncü sınıf öğrencisi Okan Koç'un yapmış olduğu keman hediye edildi. Soyoung büyük bir jest yaparak konserin son eserini hediye edilen bu kemanla seslendirdi.  Soyoung, BEÜ’de yapılmış olan kemanın ton kalitesi, ses hacmi ve projeksiyonu bakımından çok nitelikli ve özel bir çalgı olduğunu belirtti.

Konser sonunda Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası şefi Rengim Gökmen'e çalgı yapım bölümü öğrencilerinden Fazlı Yıldırım'ın yapmış olduğu şef yönetim çubuğu hediye edildi.

 

Sanatçılar ve sanatseverler tarafından büyük beğeni kazanan sergi yoğun bir katılımla gerçekleşirken, ülkemizde üretilmiş olan bir çalgının bütün dünyaca tanınan çok ünlü bir keman virtüözü tarafından konserde kullanılmış olması genelde Bülent Ecevit Üniversitesinin  özelde ise Devlet Konservatuvarı Çalgı Yapım Bölümünün  marka değerini ve başarısını ortay koymuş, ulusal ve uluslararası platformda büyük bir prestij kazandırmıştır.