Bülent Ecevit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Geomatik Mühendisliği Bölümü Öğretim Elemanlarından Yrd. Doç. Dr. Aycan Murat Marangoz ve Arş. Gör. Ali İhsan Şekertekin’in Proje Danışmanları olarak ve Bölüm Lisans öğrencilerinden Oğuzhan Akdoğan, Rabia Gümüş ve Sena Koç’un Proje Araştırmacıları olarak “TÜBİTAK 2209-Üniversite Öğrencileri Yurt İçi/Yurt Dışı Araştırma Projeleri Destekleme Programı” kapsamında hazırlamış oldukları proje başvurusu desteklenmek üzere kabul edildi.

 “Landsat 8 Uydu Verisi Kullanarak Yer Yüzey Sıcaklığı ve Arazi Kullanımı Arazi Örtüsü Arasındaki İlişkinin Araştırılması” konulu proje kapsamında, Zonguldak İli ve çevresine ait uzaktan algılama görüntüleri kullanarak bölgenin arazi örtüsü, arazi kullanımı (LULC) ve Yer Yüzey Sıcaklığı (YYS) haritalarının oluşturulması ve bu haritaların karşılaştırmalı olarak incelenmesi sağlanacak. Bu bağlamda, şehirleşme ve arazi kullanımı değişiminden kaynaklı YYS değişimlerinin bölgesel iklim değişikliğine ne denli sebep olabileceği ortaya konacak. Uydu görüntüleri kullanılarak YYS haritalarının oluşturulması, hem iklim değişikliği çalışmaları için, hem de bu kapsamda oluşturulacak Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) yazılımları için altlık olarak kullanılabilmekte. Bu durum göz önünde bulundurulduğunda, bu proje ile yeni kuşak yer gözlem uydularından biri olan Landsat 8 uydu görüntülerinin bu konudaki başarısı da test edilmiş olacak. 

 Proje Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Aycan M. Marangoz konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Projede test alanımız Zonguldak İli ve çevresi olacak. Proje tamamlandığında, kentimizin önemli konularından olan şehirleşme ve arazi kullanımı ile ilgili bir çalışma gerçekleştirmiş olacağız. Proje yardımcı araştırmacılarının da halen Lisans öğrencilikleri devam eden öğrencilerimizden oluşması bizi daha da gururlandırıyor. Bu bağlamda, desteklerini hiçbir zaman esirgemeyen Dekanlık ve Rektörlüğümüze çok teşekkür ediyor, tüm proje çalışanlarına başarılar diliyorum" şeklinde konuştu.