Tüketici Haklarından yeni eğitim öğretim döneminde önemli çağrı...

 OKULLAR AÇILIRKEN DİKKAT!..

 

Zonguldak Tüketici Hakları Derneği, yeni eğitim öğretim yılının açılışı öncesi dar gelirli aileler ve öğrenciler için önemli çağrıda bulundu.

Tüketici Hakları Derneği Zonguldak Şube Başkanı Ali Topaloğlu, asgari ücretli çalışan velilerin çocuklarının, okul masraflarının devlet tarafından karşılanmasını istedi.

Eşi çalışmayan asgari ücretli bir aylık kazancıyla çocuğunu okutmasının çok zor olduğunu vurgulayan Topaloğlu, “Pazartesi günü okullar sorunlarla açılıyor. Özellikle de eşleri çalışmayan, iki çocuklu ve açlık sınırının altında yaşayan asgari ücretli ailelerin okula giden çocuklarının giderlerini karşılamaları pek mümkün görünmüyor. Çünkü Türk-İş’in araştırmasına göre, Ağustos 2018’de açlık sınırı 1812TL’dir. Bugün itibariyle eşi çalışmayan iki çocuklu bir asgari ücretlinin eline 1679TL geçmektedir. Bu nedenle, asgari ücretlilerin, okula giden çocuklarının ulaşım, yemek ve diğer okul giderlerini karşılamaları mümkün görünmüyor. Bu bakımdan, asgari ücretlilerin okula giden çocuklarının tüm giderlerini devlet karşılasın.” dedi.

 Ayrıca açıklamasında okulların erken saatte açılmasından dolayı kahvaltı sorunu ve kantindeki hazır gıdaların yetersizliğine dikkat çeken Topaloğlu, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Okulların erken saatlerde eğitime başlamalarından dolayı, çocukların belli bir kesimi kahvaltı yapamadan okula gitmek durumunda kalıyorlar. Bu durum, çocukların sağlığını ve başarısını olumsuz yönde etkilemektedir. Bu bakımdan, çocukların yeterli, dengeli ve sağlıklı bir kahvaltı yaparak okula gitmeleri başarıları açısından çok önemlidir. 

Okullarda yaşanan çok önemli bir sorun ise, okul kantinlerinde satılan hazır – paketlenmiş unlu ve şekerli gıdaların ağırlıkta olmasıdır. Çocuklar, harçlıklarının nerede ise tamamına yakın bir kısmını okul kantinlerinden aldıkları hazır ve sağlıksız yiyeceklere harcamaktadırlar. Özellikle de, Dünya Sağlık Örgütü’nün raporuna göre, Türkiye’de şişmanlık ve obezite hızla artmaktadır. Bu bakımdan, okul kantinlerinde hazır gıdaların değil, sağlıklı gıdaların satılmasına izin verilsin. Okulda çocukların başarılı olabilmeleri için gerekli olan vitamin ve mineralleri alabilmeleri açısından fındık, fıstık ve ceviz gibi gıdaları tüketmeleri çok gerekli ve önemlidir. Bu nedenle, okullarda öğrencilere her gün yeterli miktarda fındık, fıstık ve ceviz verilmelidir. Tüm bunlar için, Milli Eğitim Bakanlığını, Hazine ve Maliye Bakanlığını, Sağlık Bakanlığını ve diğer yetkili kurumları göreve çağırıyoruz.”

 

           OKULLAR AÇILIRKEN DİKKAT!..


Topaloğlu, yeni eğitim öğretim yılının açılışı vesilesiyle yaptığı açıklamayı şu taleplerle özetliyor:

   

·        “ASGARİ ÜCRETLİLERİN OKULA GİDEN ÇOCUKLARININ

TÜM GİDERLERİNİ DEVLET KARŞILASIN.

 

·         ASGARİ ÜCRETLİLER ÇOCUKLARININ ULAŞIM, YEMEK

VE DİĞER GİDERLERİNİ KARŞILAYAMIYOR.

 

·         OKULDA BAŞARI İÇİN SAĞLIKLI KAHVALTI ŞART.

 

·         OKUL KANTİNLERİNDE HAZIR GIDALARIN DEĞİL,

SAĞLIKLI GIDALARIN SATILMASINA İZİN VERİLSİN.

 

·         ÇOCUKLARA OKULDA, FINDIK, FISTIK VE CEVİZ VERİLSİN.

 

·         MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞINI, HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞINI, SAĞLIK BAKANLIĞINI VE DİĞER YETKİLİ KURUMLARI GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ.”