Zonguldak’ın Devrek ilçesinde düzenlenen Kaymakamlık, Devrek Meslek Yüksek Okulu ve Devrek Ticaret ve Sanayi Odası’nın işbirliği ile gerçekleştirilen DEBASP Projesi etkinliği Devrek TSO’ da düzenlenen programla sona erdi. Bundan bir süre önce Devrek İlçesi’nde faaliyet gösteren baston üretici ve satıcılarına satış-pazarlama teknikleri, müşteri ilişkileri ve ikna konularında beceri kazanma düzeyinde eğitim ve baston üretici ve satıcılarının ürünlerini pazarlayabileceği online satış platformu oluşturularak baston üretici ve satıcılarına e-ticareti sürdürebilmeleri açısından temel bilgisayar okuryazarlığı kazandırılacak. Proje bitiminde ise baston üretici ve satıcılarının hazırlanan e-ticaret sitesi üzerinden online satış yapmaları sağlanacak Ulusal ve uluslararası pazarda Devrek bastonunun tanıtımı ve bilinirliğini arttırmak amacıyla ulusal ve uluslararası fuarlara katılım gerçekleştirilecek.

Devrek Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda düzenlenen projenin kapanış programına; Zonguldak Valisi Ali Kaban, Bakka Genel Sekreteri Faruk Tezel, Devrek Kaymakamı Orhan Yalınız, Devrek Belediye Başkan Vekili Osman Erenoğlu, İl Genel Meclis Başkanı Vacit Durdubaş, AK Parti İlçe Başkanı Serdar Kelebek, Orman Bölge Müdürü Ahmet Sırrı Beşel DMYO Müdürü Yrd Doç. Dr. Sefa Kocabaş, Devrek Esnaf Odası Başkanı İsmet Akdemir, daire müdürleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri, bastoncular ve çok sayıda davetli katıldı.

Düzenleme organizasyonda konuşan Bakka Genel Sekreteri Faruk Tezel,”Projelerin birbirini tamamlayıcı olması, bir proje fikrini projeye dönüştürülmesi ve ondan sonra somut hale getirilmesi ve onun bir şekilde uygulanması ekonomiye değer katacak sonuçların olacak bir çıktılar listesinde önemsediğimiz bir şey. Ajansımız kurulduğunda bu güne kadar yaptığı bütün analiz çalışmaları planlanan çalışmalarda ve kültürel değerlerde ekonomiye kazandırılmasının ne kadar önemli olduğunu vurgulamak ve burada bizim temel amacımız bu ekonomik değer ihtiva eden kültürel varlıkların da ekonomiye kazandırılmasının yanı sıra turizminde bir parçası olarak bölgemizin turizm nimetlerinden de faydalanması yönünde adımlar atılması ve buna zemin hazırlaması bu uyguladığımız projelerle inşallah bir ölçüde gerçekleşmiş olacak” dedi. Devrek Kaymakamı Orhan Yalınız da yaptığı konuşmada “Devrek Kaymakamlığının başvuru sahibi olduğu ve Bakkanın 2014 Yılı Sosyal Kalkınma ve Mali Destek Programı kapsamında desteklenmeye hak kazanan Devrek Baston üreticilerinin Satış ve Pazarlama Tekniklerini Eğitimi ve Online Satış Platformu oluşturulması isimli proje açılış etkinliğine hepiniz hoş geldiniz. Devrek köklü tarihsel ve kültürel ve birikiminin yanında en başta baston diyarı olması ve doğasıyla da tanınmaktadır. Bugün Türkiye ve makro ölçekli bakımından dünyada baston ve Devrek, Devrek deyince ise akla baston gelmektedir. Devrek’te bastonculuk iki yüzyıllık bir geçmişe sahiptir. Sanatı ve kültürü içermeyen bir baston kadar bastonsuz bir kültür de yaşatılamaz” dedi. Zonguldak Valisi Ali Kaban ise şunları söyledi,”Zonguldak tan ne zaman Devrek ‘e gelsem böyle bir keyifleniyorum. Bugün de böyle bir hisle buradayım ve genelde yüzüm gülüyor. Sanatın karşısında şapka çıkarıyoruz ve saygı ile eğiliyoruz. Sanata yaptığınız her türlü katkı her bir koyduğunuz küçücük bir taş, bir tuğla beni çok heyecanlandırıyor. Karşımda çok değerli bir birikim var ve çok değerli ustalarımız var. Bunu hep söylüyorum hani bir söz vardır bazı şeylerin tekrar 180 kerede olsa iyidir diye ben bunu hep söylüyorum. Hakikaten Devrek için, bölgemiz için, Türkiye için baston konusundaki bu oluşmuş birikim ve ustalarımız büyük bir şans bunu hiç unutmayacağız ki daha çok nimet bulalım daha fazlasını elde edelim. Burada bir avuç insanız. Bir gün gelecek ve ben o zaman buradan ayrılmış olacağım. İnşallah geriye kalan sizler yani bu beldenin insanların olan sizler o gün göreceksiniz belki çok büyük salonlarda bu tür toplantılar yapacaksınız bunu söylemek için çok büyük kahin olmaya gerek yok. Çünkü elinizin altında bu kadar değerli, bu kadar sadece buraya özgü bir birikiminiz, bir değeriniz, bir zenginliğiniz, bir renkliliğiniz varsa, bunun olması eğer iyi değerlendirilirse kaçınılmaz” diye konuştu.

Programın ardından TSO Meclis Başkanı İlkin Taşçı tarafından Vali Ali Kaban’ günün anısına teşekkür plaketi ve Devrek Bastonu hediye edilirken, öğleden sonra ise davetlilere Devrek Öğretmenevinde yemek ikramında bulunuldu.