Değerler,toplumu ayakta tutan en önemli temellerimizdendir. Değerlerimizin tahrip olması,çözülemeyecek sorunları da beraberinde getirecektir. Maalesef insani değerlerimizi bir bir kaybediyoruz.

Merhamet,iyilikseverlik, yardımseverlik,hoşgörüvb gibi değerlerimiz büyük bir erozyona uğramış durumda...

Hiçbir insanımıza merhamet gösteremiyoruz. Komşularımızla da geçimimiz yok, ailede bile geçimsiz,merhametsiz olmuşuz. Sabır desen hiç yok. Bütün değerlerimizle bir çöküntü içindeyiz. Toplumsal olarak ahlâkî erozyon yaşıyoruz. Oluşan sorunları gördüğümüzde: "Bu insanlar bizim insanlarımız mı?"Diye düşünüyoruz. Bir zamanlar değerlerimizle zirvede olup, tüm dünyaya ahlak ve insanlık olarak örnek olan bizler,ahlaki değerler çöküntüsünde de zirvedeyiz artık...

   Baba oğluna,anne kızına örnek olamıyor,olmuyor. Öğretmenler de örnek olamıyor.  Örnek öğrencileri yetiştiremiyoruz. Kısacası her bireyi ile değerler eğitiminde sorunlarımız var.

  Toplumumuzdaki her insanın hatalarını görmesi ve en aza indirmeye gayret etmesi gerekiyor. Doğrularımızla örnek olmalıyız. Yanlışlarımızla örnek olmamalıyız. Yanlışlarımızla yetiştirdiklerimiz,geleceğimiz olacaklardır.

   Eğitimin önemi burda yine devreye girmektedir. Eğitim sadece matematik, türkçe  gibi bilim eğitimi değildir. Okulda ve ailede ahlâkî, insanî değerlerimize sahip çıkmayı öğreten eğitim de verilmelidir.

   Eğitim ailede başlar, okulda devam eder. Hem okul hem de aile büyük bir rol oynar. İnsani değerlerimizi öğreten bir eğitim çizgisi izlemeliyiz. Çocuklarımızın izlediği yapımlar, okuduğu kitaplar, oynadığı oyunlar, arkadaşlıklarını sıkı takip etmeliyiz.

   Bu değerleri yeniden kazanır,kazandırırsak eğer geleceğimizi çok iyi bir nesil oluşturacaktır.

Gelin,bu taşın  altına ellerimizi koyalım. Hem toplumumuzu hem  kendimizi hem de çocuklarımızı bu erozyondan,yozlaşmadan koruyalım.


  Mehmet Hatip Denek