Değerli Öğretmen Arkadaşlarım,

Bugün eğitimin fedakâr insanlarının da hatalar yapabileceklerini mutfağın içinden biri olarak görüşlerimi yazıyorum. Görüşlerim öncelikle beni bağlar. Önce kendime sesleniyorum. İstemeyerek de olsa kırdığım öğretmenlerimiz olursa şimdiden özür dilerim.

   Tecrübesizlik, empati eksikliği ve teknolojik eksiklikler herkesi zor durumda bıraktığı gibi öğretmenleri de zor durumda bırakır. Aşağıda bazı maddeleri işte bu zor duruma düşmemek için dikkatlerinize sunuyorum:

*Öğretmenler sınıflarına gelen öğrencilerin bilgili ve hatasız olmasını isterler.

*Öğrenci velilerinin her yönüyle mükemmel olmalarını da isterler. *Öğretmenin kendini güncellememesi ve üniversitede öğrendiği bilgileri yeterli görmesi de hataya sebep olabilir.

*Eğitim bir maddi ve manevi fedakârlık ister. Her şeyi paraya veya maaşa bağlamamalıyız. *Öğretmenlerin derslere hazırlık yapmadan araç-gereçsiz yani donanımsız girmeleri.

* Okullarda eğitim-öğretim dengesinin sağlanamaması. *Öğretmenin öğrenciler üzerinde rol model etkisi yapacağının farkında olamaması.

*Öğretmenlerin kendi hatalarının söylenmesine hoş bakmaması. Bu durum veli öğretmen işbirliği içinde hallolabilir.

* Sınıfta birlik-beraberlik ve takım ruhunun oluşturulamaması.

* Öğrencilerin bireysel farklılıklarını önemsememek.

*Aynı davranışları yapan öğrencilere farklı muamelede bulunmak.

*Aşırı ve gereksiz disiplinli olmak tatlı-sert olamamak.

*Öğrencileri not veya puanlarla tehdit etmek.

*Verdiği ödevlerin,görevlerin takibini yapmamak ve kontrol etmemek.

*Öğrenciler arasında bilerek veya bilmeyerek haksızlıklar yapmak,

* Mesleğini ve öğrencilerini sevmemek,sevememek.

* Ders saatlerine uygun hareket etmeyip derse geç girmek,erken çıkmak.

* Sürekli sert ve sinirli durmak öğrencilerin kendisinden uzaklaşmasına sebep olur. *Öğrencileri ve ailelerini tanımamak,onlara uygun davranışlar gösterememek. *Öğrencilere dersi sevdirecek becerilerini sergilememek.

*Beden dilini iyi kullanamamak.

* İyi bir iletişim kuramamak       

    Aslında yazılacak çok şey olabilir. Önemli olan gerektiğinde öğrencilerin seviyesine inebilmek, gerektiğinde de velilerin seviyesine çıkabilmek olmalıdır.

    Kendini güncel tutan, beden dilini iyi kullanan, öğrenci ve veli psikolojisinden iyi anlayan öğretmenlerin daha da başarılı olacakları kesindir. Hatasız olan kimse yoktur. Önemli olan hatalardan ders çıkarabilmektedir. Öğretmenlerimizin bunu rahatlıkla yapabileceklerine veya en iyisini yapabileceklerine olan güvenim sonsuzdur.

***

Öğretmen,veli ve öğrencilerimize iyi tatiller dilerim.


Mehmet Hatip Denek