2015 yılında Nobel Kimya Ödülü’nün sahibi olan bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar’ın, Türkiye’nin 7 ilinden 6. sınıftaki 700 kız öğrencinin dahil olacağı ’Girls in STEM (GIS) Projesi’nin ilk etabı, Zonguldak’ta Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) ev sahipliğinde start aldı.

Bülent Ecevit Üniversitesi Sezai Karakoç Kültür Merkezi’nde 8 Nisan Cuma günü bir panelle eğitimin ilk etabının açılışı yapıldı. “Kız Çocuklarının STEM Eğitimine Yönlendirilmesi ve Sürdürülebilir Kalkınmaya Etkileri” başlıklı, katılımın yoğun olduğu paneli Zonguldak Vali Yardımcısı Nevzat Taştan, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. K. Varım Numanoğlu, Prof. Dr. Haluk Güven, Prof. Dr. Hamza Çeştepe, genel sekreter ve genel sekreter yardımcıları, akademisyenler, öğrenciler ve Zonguldaklılar da takip etti.

Panelin moderatörlüğünü aynı zamanda Girls in STEM Proje Yöneticisi olan Gökhan Coşkun yaptı. Panele konuşmacı olarak Sanayi ve Ticaret Odası’nı temsilen Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nurcan Abay, Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Sevil Uygun İlikhan ve girişimci Simten Papila katıldı.



“AZİZ SANCAR, ÇOCUKLARIN MODEL ALABİLECEĞİ ÖNEMLİ BİLİM ADAMI”



Coşkun, kız çocuklarına yönelik yapılan bu projenin amacının 6. sınıfa giden ilköğretim kız çocuklarında küresel eğitim, bilim ve kültür alışverişi konularında farkındalık sağlamak ve STEM (Bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik) kavramlarını daha iyi anlamalarına katkı sunmak olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Programa başlamadan önce bize Zonguldak’ta projeyi yapma imkanı veren Zonguldak Valisi Ali Kaban’a, Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer’e ve saygıdeğer eşi Nebahat Özer’e, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hamza Çeştepe’ye ve BEÜ yöneticilerine teşekkür ederim. Projeyi başlatırken rol modeller üzerinden bir çalışma yapalım dedik. Bu rol model kişinin de, çocuklarımızın ileriki yaşlardaki gelişimleri için ideal bir örnek olsun istedik. Prof. Dr. Aziz Sancar çocukların ve gençlerin model alabileceği en önemli bilim adamlarımızdan birisi. Bu rol model çalışmaların ikinci ayağına da STEM’i ekledik. Prof. Dr. Aziz Sancar ismi ve felsefesinden yola çıkarak mümkün olan en erken yaşta STEM alanlarında onları yetiştirelim ve kadın iş gücüne pozitif bir destek sağlamaktadır. Türkiye 4. Ekonomi Devrimi’ne rol model olacaksak yapmamız gereken ilk şey Türk eğitim sisteminde STEM’i uygulayarak sürdürülebilir kalkınmaya destek olması sağlanmalı” dedi.

Coşkun’un ardından sırasıyla Nurcan Abay, Yrd. Doç. Dr. Sevil Uygun İlikhan ve son olarak Simten Papila söz alarak eğitim ve iş hayatlarından bahsettiler. Ayrıca program esnasında genç kızlara iyi bir örnek teşkil edebilecek bilim kadını olan Zonguldaklı Moleküler Biyoloji ve Genetik Uzmanı Ferda Çevikbaş ile Amerika’da San Francisco’dan Silikon Vadisi’nden SKYPE bağlantısı kuruldu. Konuklara SKYPE üzerinden uzmanlık yoluna giden bilim hayatından bahseden ve tavsiyelerde bulunan Çevikbaş’ı öğrenciler büyük bir dikkatle dinlediler.



10 ÖĞRENCİ SİLİKON VADİSİ’NE GİDECEK



STEM Projesi kapsamında Bülent Ecevit Üniversitesi ev sahipliğinde iki gün sürecek olan programın ikinci günü olan 9 Nisan Cumartesi günü ise online kayıt yaptıran ilk 100 öğrencinin katılımıyla eğitmenler eşliğinde uygulanacak programda önce öğrencilerden bir projenin grup içinde yapılması istenecek. Öğrencilerin yaptıkları projeyi sunmalarının ardından kura ile ödüllendirme yapılacak. Kura sonucu 10 öğrenci TÜBİTAK Teknoloji Kamplarına katılacak, 10 öğrenciye tablet verilecek ve bir öğrenci Güney Kore, bir öğrenci de Silikon Vadisi’nin de içinde olduğu bilim-teknoloji merkezlerini görmek üzere ABD’deki yaz kamplarına götürülecek.

Program sonrasında bir değerlendirmede bulunan Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer “Kız Çocuklarının STEM Eğitimine Yönlendirilmesi ve Sürdürülebilir Kalkınmaya Etkileri” paneline katılan tüm katılımcılara teşekkür ederek, kız çocuklarının bilim ve teknik alanında geliştirilmesinin Türkiye’nin ve dünyanın geleceği için çok önemli olduğunu ifade eden konuşmasında şunları söyledi:



“STEM Projesine eğitime, özellikle de kız çocuklarının eğitimine çok faydalı olacağını düşünerek ev sahipliği yapıyoruz. Kız çocuklarının matematik, mühendislik ve teknoloji alanında güçlü bir şekilde eğitilmesi; küreselleşen ve içinde bilginin ağırlığının giderek daha fazla hissedildiği yenidünya düzeninde ulusal gelişmişlik düzeyi ve rekabet gücünün artırılması için kaçınılmaz olmuştur. Bu nedenle bu projeyi önemsiyor ve destekliyoruz.”