İl Halk Kütüphanesi Müdürü Müzeyyen Aksoy Yeten, T.C Cumhurbaşkanlığı’nın himayelerinde Kültür ve Turizm Bakanlığının Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü ile Hacettepe Üniversitesi Teknokent Teknoloji Transfer Merkezi’nin işbirliğinde yürütülen ve Bill ve Melinda Gates Vakfı’nın Küresel Kütüphaneler Girişimi tarafından desteklenen Kütüphan-e Türkiye Projesi’nin pilot uygulamalarının başladığı belirterek şunları söyledi.

“Projenin hedefi; halk kütüphanelerini, vatandaşların bilgi ve iletişim teknolojisi olanaklarından ücretsiz olarak faydalanmalarını sağlayacak birer cazibe merkezine dönüşmektir”

 “Kütüphan-e Türkiye Projesi, başta toplumun dezavantajlı kesimleri olarak nitelenebilecek, grup ve bireylerine halk kütüphaneleri vasıtasıyla ücretsiz internet hizmeti sunarak, toplumun tamamının zengin internet erişim kaynaklarından yararlanabilmesi, e-devlet uygulamalarına katılabilmesi ve bunun bir sonucu olarak, toplumun hayat standardına gelişme sağlanması nihai amaç olarak belirlenmiştir. Projenin hedefi ise; Türkiye’deki halk kütüphanelerini, vatandaşların bilgi ve iletişim teknolojisi olanaklarından ücretsiz olarak en üst düzeyde faydalanmalarını sağlayacak birer cazibe merkezine dönüşmektedir.

Türkiye’de 26 ilde 78 halk kütüphanesi pilot projeye dahil edilmiştir. Projenin uygulama süresi olan 28 ayın sonunda elde edilen sonuçlar ülke planı hazırlanmasında kullanılacaktır.

Projeye dahil olan ilimizdeki Zonguldak Halk Kütüphanesinde de proje hedefine yönelik özellikle toplumun dezavantajlı bireylerine ücretsiz olarak verilecek Bilgisayar Teknolojileri eğitimi kapsamında az bilen veya hiç bilmeyenlere bilgisayar kullanımı, internet ve güvenli bilgisayar kullanımı, etkili sunum hazırlama, e-devlet uygulamaları, özgeçmiş hazırlama konularında bilgisayar ve iletişim teknolojileri kullanabilme bilgi ve becerisi kazandırılacaktır. Bu konularda eğitim almak isteyen vatandaşlarımıza hazırlanan program akışı içerisinde eğitim verilecektir. Vatandaşlarımızı ücretsiz verilen bu eğitimlerden yaralanabilmesi için kütüphanemize bekliyoruz.”

Yeten, son olarak projelerin devam edeceğini söyledi. (Aykut KARA)