Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü Akılcı İlaç Kullanımı İl Koordinatörlüğü ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ortaklaşa hayata geçirilen Liselerde Akılcı İlaç kullanımı dersleri açılış töreni Mehmet Çelikel Lisesi Spor Salonunda yapıldı.

 Düzenlenen törene İl Sağlık Müdürü Dr. Bilal Cin, Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Fatih Akca, İl Milli Eğitim Şube Müdürü Nusret Parlak, Sağlık Müdürlüğü İl Müdür Yardımcıları, Şube Müdürlerinin yanı sıra öğretmenler ve yaklaşık 650 öğrenci katıldı.  Salonu dolduran öğrenciler konuşmalar esnasında ellerindeki Akılcı İlaç Kullanımını destekleyen pankartları açarak görsel şölen oluşturdular.

 Akılcı İlaç Kullanımı Projesi kapsamında törende bir konuşma yapan İl Sağlık Müdürü Dr. Bilal Cin, “

Sağlık Bakanlığımızın Akılcı İlaç Kullanımı 2014-2017 Eylem Planı Kapsamında Zonguldak Akılcı İlaç Koordinatörlük ekibimizin İl Merkezi ve İlçelerde bulunan liselerin 9. Sınıf Öğrencilerine yönelik “Akılcı İlaç Kullanımı” dersleri vererek konu ile ilgili bilgi ve farkındalığın artırılmasını hedeflenmiştir. Zonguldak Mehmet Çelikel Lisesiyle başlatılan projenin il bazındaki tüm liselerin 9. Sınıf öğrencilerini kapsamaktadır. İleriki dönemlerde bu çalışmaların kapsamının daha da genişletilerek ‘’akılcı ilaç kullanımı’’ yönünde davranış değişikliği oluşturma kapsamında yeni faaliyetler ve projelerin düzenlenecektir “

 Akılcı ilaç kullanımı, ilk defa 1985 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından Nairobi'de yapılan bir toplantıda, kişilerin klinik bulgularına ve bireysel özelliklerine göre uygun ilacı, uygun süre ve dozajda, en uygun maliyette ve kolayca sağlayabilmeleri olarak tanımlanmıştır. İlaçların doğru bir şekilde kullanılması tedavi başarısı için önemlidir. İlaçlar doğru kullanılmadığı zaman ilaçlardan beklenen etki sağlanamaz. Tedavi tamamıyla gerçekleşemez. Dünya Sağlık Örgütü tahminlerine göre dünyada ilaçların yüzde 50'den fazlası uygun olmayan şekilde reçetelenmekte, satılmakta ve kullanılmaktadır. Akılcı olmayan ilaç kullanımı ve antibiyotik direnci tüm dünyanın olduğu gibi ülkemizin de karşı karşıya olduğu önemli sağlık sorunlarındandır. Bu bağlamda Dünya Sağlık Örgütü'nün önerileri doğrultusunda Ülkemizde sağlık çalışanlarında ve halkımızda akılcı ilaç kullanımı yönünde davranış değişikliği oluşturma hedefiyle Akılcı İlaç Kullanım Ulusal Eylem Planı 2014-2017 hazırlanmışuygulamaya konulmuştur. Bu plan kapsamında antibiyotiklerin akılcı kullanımının sağlanması öncelikli faaliyet alanı olarak belirlenmiş ve bu konudaki çalışmalara ağırlık verilmiştir.

 Güzel bir organizasyon altında düzenlenen törenin ardından sınıflara gidilerek İl Sağlık Müdürü Dr. Bilal Cin, Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Fatih Akça ve Dr. Hatice Tekin, Eczacı Şirin Melis Aslan, Eczacı Ebru Kocakaya tarafından öğrencilere sınıflarında ilk dersleri verildi.