Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Psikolojik Danışma ve Rehberlik Uygulama ve Araştırma Merkezi (PDRUAM) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Sezai Kalafat, 18 Temmuz Pazartesi günü açıklanması beklenen Lisans Yerleştirme Sonuçları (LYS) sonrasında tercih yapacak üniversite adaylarına tavsiyelerde bulundu. Yrd. Doç. Dr. Kalafat, öğrencilerin başarı sıralamasından ziyade sevdikleri ve yapmak istedikleri mesleğe göre tercihlerini yapmaları gerektiğini söyledi.

BEÜ’ye bağlı Psikolojik Danışma ve Rehberlik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Sezai Kalafat, LYS sonuçlarının açıklanması sonrasında tercih yapacak öğrencilere bazı tavsiyelerde bulundu. Öğrencilerin yapacağı tercihlerin en az girdikleri sınavlar kadar önemli olduğunu dile getiren Kalafat, ileride ömür boyu yapacakları meslekleri tanıyarak tercihlerini yapmalarını istedi. Kalafat, “Üniversite maratonu sınav açısında bitti. Fakat belki bu sınav kadar önemli olan bir husus da doğru ve akıllı tercihi yapmak. Özellikle burada tercih yapacak adayların kendisini tanıması, kendi yeteneklerinin, becerilerinin, ilgilerinin, kendi kişisel özelliklerinin farkında olması. İkinci olarak ileride hayat boyu yapacakları işi tanımaları oldukça önemli. Üçüncü olarak da bu kişisel özellikleriyle meslekler arasındaki en uygun uyumu yakalamaları önemli” dedi.

Teknik açıdan puanlardan ziyade başarı sıralamasına göre tercihlerin değerlendirilmesi gerektiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Kalafat, YÖK’ün bu noktada sunduğu üniversitelerin öğretim üyesi elemanı sayısı, yurt dışı eğitim hizmetleri, burs imkanları, barınma olanakları gibi bilgilerden faydalanmalarını istedi.

“Öğrenciler sevdikleri mesleğe göre bölüm seçmeli”

Öğrencilerin yüksek başarı sırası, aile baskısı, arkadaşlarından etkilenerek tercih yapmaktan ziyade istedikleri ve yapabilecekleri mesleğe göre tercih yapmalarının çok önemli olduğuna vurgu yapan Kalafat, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
"Tercih yaparken en önemli olan nokta bölüm. Bölümden sonra üniversite, üniversiteden sonra şehir gelmeli. Tercih ederken çok idealist ya da çok gerçekçi olmak yerine bunun ikisi arasında olmak çok daha akılcı olacaktır. Çünkü sadece istediğim için değil ya da sadece koşullar gerektirdiği için değil istek ve koşulların arasında bir yerde tutarlı bir seçim yapmak daha mantıklı ve akıllı bir seçim olacaktır. Bölüm seçerken tabi ki aynı zamanda mesleği de seçmiş oluyoruz. Burada ileride bu meslekte neler yapacağı ile ilgili, o mesleği yapanlarla görüşmek önemli. Mesleğin gelecek vaat eden bir meslek olması da önemli. İleri de 15 yıl sonra mesleğin geleceği nasıl olur? Kariyer imkanları var mı? Gelir düzeyi nasıldır? Hemen iş bulma imkanları nasıldır? Bunlar Türkiye şartlarında önemli olan koşullar. Bu sene yeni açılan bölümler var. Burada puanlarla birlikte aynı zaman da başarı sırası da bellidir. Bunları değerlendirirken diğer üniversitelerde o bölümün başarı sırası nedir? O üniversiteye yakın üniversitelerdeki yakın bölümlerde ki başarı sıralaması nedir? Puan türüne bakarak bunları değerlendirmek gerekir. Burada asıl önemli olan nokta kişinin gerçekten üretken hayat boyu mutlu olabileceği bir mesleğe yapması. Çünkü gerçek mutluluk süre giden deneyimlerimizden anlam ve zevk bulmak için kişisel sorumluluk almaya başladığımız zaman ortaya çıkmakta. Yani yaşadığımızı hissettiğimizde hissetmemizi sağlayan şeyin ne olduğunu keşfedersek o şeyi yaparsak yaşamdan gerçek anlamda tat alırız."

Yrd. Doç. Dr. Sezai Kalafat, tercih yapacak adaylara başarılar diledi.