Kozlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi müdürü Ali Özdemir yazılı bir basın açıklaması yaparak dijitalleşme konusunda bilgi verdi. Özdemir açıklamasında şunları belirtti:

1950 yılında icat edilen transistör dünyayı, insan aklının sınırlarını zorlayacak şekilde değiştirdi.

Bugün “endüstri 4.0, yapay zeka, robotlar, otomasyon, nesnelerin interneti, bulut, inovasyon, 3D, 5G” kavramları üzerine ettiğimiz sözlerin tümünün altında transistör yatmaktadır. Eğer üç bacaklı transistör bulunmamış olsaydı akıllı cihazları yapamaz, üretim süreçlerini bu kadar geliştiremezdik.

 

0 Volt ve 5 Volt’luk elektrik sinyalleriyle çalışan silisyumdan üretilmiş transistörlerin bir araya gelmesiyle entegreleri yapabiliyoruz. Entegrelerin akıllı olanları verileri (data, komut, yazılım, kod) on yıllarca saklayabiliyor.

 

Özellikle 1980’lerden sonra kişisel bilgisayarlar hayatın her alanına girdi. 1990’lardan sonra internet ile tüm dünyadaki bilgisayarlar birbiriyle etkileşime girdi.

 

Bilgisayar ve internet; ticareti, tarımı, sanayiyi, eğitimi, bilimi, ulaştırmayı, savunmayı yeniden ölçeklendirdi. 100 sene önceki teoriler (kuramlar) iş yaramaz oldu.

 

Dünya üzerindeki 200 kadar devletin 20 kadarı transistörün yaptığı değişimi / devrimi yakalayabildi. Gerisi feodal yapının dışına çıkamadı. Özellikle 57 Müslüman ülke yarıiletken teknolojisinin, yazılımların tamamen dışında kaldı.

 

Yerkürenin 16. - 18. Büyük ekonomisi olan Türkiye; transistör, yazılım, kodlama, AR-GE, inovasyon, patentler çağını son 20-30 yılda epey kavradı, ucundan da olsa yakaladı.

 

Bugün önde gelen üniversitelerimiz dünya standartlarının üzerinde yazılım, kodlama, robotik, mekatronik, otomasyon eğitimi verebiliyor; projeler ortaya çıkarabiliyor.

 

Türkiye’de, öğrenim çağında yuvarlak hesap 25 milyon kişi var. Yani her 3 kişiden 1’i öğrenci. Bu devasa kitle bir çok dünya ülkesinin nüfusundan bile fazla.

 

25 milyonluk kitleyi transistör çağının bilgileriyle donatabilirsek 21. yüzyılda lider ülkeler arasında yer alırız. Yaşlı AB/Batı ülkelerinin halkı dede-ebe çağındadır. Nüfusları gerilemektedir.

 

Dijital devirin bilgilerini alan insan sayımız arttıkça katma değeri yüksek ürünler imal etme hızımız da artacaktır. Almanya, İngiltere gibi ülkelerin 3-3.5 milyon mühendisi / araştırmacısı vardır. Bizde bu sayı 900 bin civarındadır. 10-20 yıl içinde 2 milyon yeni araştırmacı/mühendis yetiştirmemiz icap etmektedir. Bu da kaliteli meslek liseleri sayesinde mümkün olabilecektir. Yani meslek lisesinin elektrik bölümünü bitiren elektrik mühendisi, makine bölümünü bitiren makine mühendisi olmalıdır. Doğru olan yöntem budur. Başka yollar bizi sonuca götürmeyecektir.

 

Ali Özdemir kimdir?

 

Zonguldak’ta 50 yaşındaki okul müdürü Ali Özdemir, 23 yıllık eğitimcilik hayatına 55 adet kitap sığdırdı. Özdemir’in birçok farklı konuda yazdığı kitaplar tavsiye niteliğinde öğrencilere okutuluyor.

Bolu’nun Kıbrıscık ilçesinde dünyaya gelen Ali Özdemir, Marmara Üniversitesi, Teknik Eğitim Fakültesi, Elektrik Öğretmenliği Bölümünü tamamladıktan sonra öğretmenlik hayatına başladı. Uzman elektrik öğretmenliği yapan Özdemir, 2015 yılında da Kozlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Okul Müdürlüğü’ne atandı. Ali Özdemir, Elektrik, elektronik, bilgisayar, otomotiv elektroniği, iş güvenliği, beden dili, etkili iletişim, İngilizce, kişisel gelişim, kalite gibi Türkiye çapında dağıtımı yapılan 55 kitap yazdı.

(Haber merkezi)