Zonguldak’ın Alaplı ilçesi Çevre Koruma ve Yardımlaşma Derneği ile Halk Eğitim Merkezi işbirliğiyle gerçekleştirilen 2014 yılı Gençlik Projeleri Destek Programı kapsamında, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından öğrencilere Edirne’nin tarihi yerleri gezdirildi.

Alaplı Çevre Koruma ve Yardımlaşma Derneği ile Halk Eğitim Merkezi işbirliğiyle gerçekleştirilen 2014 yılı Gençlik Projelerini Destekleme Programı kapsamında hazırlanan proje kapsamında İstanbul ve Bursa gezilerinin ardından bu kez de toplam 46 öğrenciye Edirne gezdirildi.

Alaplı Çevre Koruma Derneği Başkanı Oktay Türkyılmaz ve Alaplı Halk Eğitim Müdür Yardımcısı Murat Turhan’ın önderliğinde öğrenciler Edirne savunmasının yapıldığı askeri mimari örneği Bucuk Tepe Tabyası, Şükrüpaşa Anıtı, Balkan Savaşı Müzesi, Sırp sındığı Savaşı Müzesi, Trakya Üniversitesi, Pazarkule Gümrük Kapısı, Tarihi Meriç ve Tunca Köprüleri, II.Beyazid Külliyesi Sağlık Müzesi, Ulu Camii, Mimar Sinan’ın ‘Ustalığımın eseri’ dediği ve dünyada mimarlık harikası olarak anılan Selimiye Camisi’ni ve Kapalı Çarşılar’ı gezerek bol bol hatıra fotoğrafı çektirdi.

Alaplı Çevre Koruma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Oktay Türkyılmaz, Gençlik Projelerini Destekleme Programı kapsamında hazırlanan ’Medeniyet Yolculuk Asımın İzinde’ adlı projenin Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından kabul edildiğini hatırlatarak , “İlk olarak 46 kişilik öğrenci gurubuyla geçtiğimiz aylarda ilkini yapılan İstanbul gezisi , 26 öğrenciyle de 2. İstanbul gezilerini yapmıştık. Bunun ardından yine 46 kişilik grupla Bursa gezisini yaptık. Şimdi ise 46 kişilik öğrenci gurubuyla tarihi bir yere sahip olan Edirne ilimizin proje gereği tarihi ve kültürel yerleri gezdik. Bence çok yararlı ve bilgili bir gezi oldu. En azından tarihi yerleri öğrencilerimize göstermiş olduk. İnşallah bundan sonra daha geniş kapsamlı projeler yaparak ve bunları kabul ettirerek gençlerimize daha çok eğitici imkanlarımız olur. Bizleri bu imkanı sağlayan başta bakanlığımıza gençlik proje merkezine ve çalışanlarına, Alaplı Kaymakamı Altuğ Çağlar’a, Alaplı Halk Eğitim Müdürlüğüne ve milli eğitim müdürlüğüne çok teşekkür ediyorum. Yine bu proje kapsamında Çanakkale ve Eskişehir gezilerimiz de olarak“ dedi

Alaplı Çok Programlı Anadolu Lisesi 12. sınıf öğrencilerinden olan Aleyna Sarı da, “Edirne’yi sıkıcı bir yer olarak tahmin ediyordum ama gerçekten tarihi açıdan çok zengin ve kültürel değerlere sahip bir kent olduğunu gördüm. Osmanlı devletine yıllardır başkentlik yapan bu şehri gezmek görmek benim için çok önemliydi. Selimiye Camisi’ni hep merak etmiştim gezinin ardından bu önemli eseri yerinde görerek gezinin amacına ulaştığına inanıyorum. Bu sene üniversiteye hazırlanıyorum tercihlerim arasında her karışında tarih kokan bir kentinde yer alabileceğini düşünüyorum” diye konuştu.

ÇPL Muhasebe Bölümü öğrencilerinden 11. Sınıf öğrencilerinden Buse Kurt ise, “Edirne gezimizde tarihi yerleri görme fırsatımız oldu. Camilerimizi, türbelerimizi, müzeleri, tarihi ve turistlik yerlerimizi hocalarımızla birlikte gezdik. Gezinin amacına ulaştığını düşünüyorum ve mutluyuz. Buradan Gençlik ve Spor Bakanlığına ve proje merkezine katkılarından dolayı çok çok teşekkür ederiz. Alaplı Çevre Koruma Derneği’ne ve Halk Eğitim Merkezi’ne katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz. Bakanlıktan temennimiz böyle projelerin ve gençlere verdiği önemin devam etmesini istiyoruz ”dedi.