Eğitim Sen Zonguldak Şube Başkanı Orhan Yılmaz, öğretmenlere 3600 ek göstergenin derhal verilmesi gerektiğini söyledi.

Yılmaz, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

“17 yıldır ülkeyi tek başına yönetenler defalarca  ‘3600 ek gösterge istiyoruz’ talebimizi görmezden gelirken, bu önemli talebimiz 24 Haziran seçimi öncesinde gündeme getirilmiş ancak birçok seçim vaadi gibi 3600 ek gösterge sözü de unutulmuştur.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, 24 Haziran seçimleri öncesinde düzenlenen Seçim Beyannamesi ve Aday Tanıtım Toplantısı’nda, seçimleri kazanması halinde öğretmenlerin ‘emeklilik ek göstergelerinin 3600’e çıkartılacağını söylerken Milli Eğitim Bakanlığı da bu söylemi web sitesine taşımıştır. Seçimler sonrası ana muhalefet partisi milletvekillerinin bu konuda bazı çalışmalar yapmalarına ve Milli Eğitim Bakanının  “24 Kasım’da bir müjde “ ile durumu açıklayacaklarını söylemelerine rağmen dağ, fare bile doğuramamıştır.

24 Haziran seçimleri sonrasında 13 Aralık 2018 tarihinde açıklanan ikinci 100 günlük program süresinin dolmasına 10 günden az bir süre kalmasına rağmen, 3600 ek göstergeyi kimsenin konuşmaması hele hele  “çok büyük, en büyük, en çok üyeye sahip sendikayız” diye övünenlerin suskun kalması, büyüklüğün değil işlevin geçerli olduğunu akıllara getiriyor.    

Sayın Cumhurbaşkanının 24 Haziran seçimleri öncesinde verdiği sözde dikkatlerden kaçan temel nokta, 3600 ek gösterge uygulamasının sadece ‘emeklilik halinde’ uygulanacak olmasının vaat edilmesidir. Ek gösterge, devlet memurlarının aylık brüt ücretlerinin, emekli aylıklarının ve emekli ikramiyelerinin belirlenmesinde önemli yeri olan en temel unsurlardan bir tanesidir. Ek gösterge rakamları unvan, hizmet sınıfı ve derecelere göre farklılık göstermektedir. Ek göstergesi 3600 olan bir devlet memuru ile 2500 olan bir memurun alacağı zam oranı ya da maaş miktarı göstergesi, emekli ikramiyesi ve emekli aylığı göstergesi düşük olana göre belirgin bir şekilde fazla olmaktadır.  Dolayısıyla 3600 ek göstergenin sadece ‘emeklilik’ kapsamında ele alınması, hali hazırda çalışan öğretmenler açısından hiçbir anlam ifade etmemektedir.

Türkiye’de öğretmenlerin yıllardır ekonomik sorunlarla boğuştuğu, yüzde 80’inin borç içinde olduğu bilinen bir gerçektir. OECD verilerine göre Türkiye’de öğretmenler çok çalışmakta, ancak emeğinin karşılığını alamamaktadır. Öğretmenlerimiz gerek çalışırken, gerekse emekli olduklarında ciddi anlamda geçim sıkıntısı yaşamaktadırlar.

3600 ek gösterge öğretmenlerin sosyal ve ekonomik yapısını düzeltmesinin yanı sıra, atamalarda, özlük hakların iyileşmesinde ve emeklilik açısından önemli sonuçlar ortaya çıkaracaktır. Öğretmenlere 3600 ek gösterge uygulaması bütün öğretmenleri olumlu etkileyecek ve mesleklerine daha çok yoğunlaşmalarını sağlayacak sonuçlar ortaya çıkaracaktır.

Öğretmenlik mesleğini her bakımdan donanımlı ve çekici hale getirmek, nitelikli öğretmen yetiştirilmesi için gerekli ortam ve olanakların sağlanması açısından 3600 ek gösterge uygulaması çalışan ya da emekli ayrımı yapılmaksızın derhal hayata geçirilmelidir.

AKP’nin seçim beyannamesinde yer alan ve MEB’in büyük bir sevinçle ilan ettiği ‘öğretmenlere 3600 ek gösterge’ konusunda, iktidarı adım atarak, vaatlerinde ne kadar samimi ve dürüst olduklarını ispat etmeye davet ediyoruz”