OTİZMLİ ÇOCUKLAR FARKINDALIK YARATTI

Zonguldak’ta otizm konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla etkinlik düzenlendi. Zonguldak Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi (Okulu) öğrencileri atölyelerinde öğrendikleri el sanatları, matbaa, yiyecek içecek hizmetleri, güzellik ve saç bakımı, giyim teknolojileri ile ilgili eserlerini  Dünya Otizm Farkındalık Günü nedeniyle  Demirpark AVM’de sergiledi.

Düzenlenen etkinlikte Okul Müdürü Kenan Aydın, otizmin farklı bir alan olduğunu, gönüllülük istediğini söyledi. Okul Müdür Aydın, otizimli çocuklar tarafından matbaa bölümünde basılan kağıttan çanta ve broşürlerin üzerine parstal, kuru ve sulu boyalarla resimler çizdiğini ve bu konuda sipariş isternirse yapmaya hazır olduklarını söyledi.

 “ZONGULDAK’TA İLKE İMZA ATTIK”

Otizim hakkında bilgi veren Okul Müdürü Kenan Aydın; “Eğitim Merkezi olarak 2 Nisan tüm dünyada otizm konusunda farkındalık yaratmak ve otizmle ilgili sorunlara çözüm bulmak amacıyla 2008 yılında birleşmiş milletler tarafından dünya otizm farkındalık günü olarak ilan edilmiştir. Otizm erken dönemlerinde başlayan, ilk 3yılda ortaya çıkan ve yaşam boyu süren sosyal, iletişim, dil, davranış ve bilinçsel gelişimde ve sapma gibi özellikler gösteren nöropsikyatrik bir bozukluk olarak kabul edilmektedir. Yaklaşık 110-150 çocuktan birini etkilendiği düşünülmekte ve erkeklerdeki yaygınlığı kızlardan 4 kat fazla olup sanıldığının aksine otizm sipektrum bozukluğu tanılı bireylerin çoğunda farklı düzeylerde zekâ geriliği görülür. Ayrıca zekâ testlerinde belli alanlarda diğer alanlara göre daha ileri çıkabilir. Bazı vakalarda müzik, resim, spor alanlarında “ dahi ” derecede yetenekleri olduğu görülmüştür. Bu balamda bu tür çocukların ve ailelerinin seslerini duyurmak onları topluma ve iş yaşamına katmak bu tür bir vakayla karşılaşıldığında ailenin veya bireylerin nasıl bir yol izlemeleri gerektiğini ve nasıl bir eğitim sürecine dâhil olduklarının farkına varması için Özel Eğitim, Mesleki Eğitim Merkezi olarak Zonguldak’ta bir ilke imza atmak istedik. Bu yıl küçükte olsa böle bir etkinlik gerçekleştirdik. Bizi öğrencilerimizi ve ailelerini yalnız bırakmayan bizimle olduğunuz için çok teşekkür ederiz” dedi.

“SİPARİŞ İSTENİRSE YAPMAYA HAZIRIZ”

Okul Müdür Aydın, otizimli çocuklar tarafından matbaa bölümünde basılan kağıttan çanta ve broşürlerin üzerine parstal, kuru ve sulu boyalarla resimler çizdiğini ve bu konuda sipariş isternirse yapmaya hazır olduklarını söyledi. Çizdiği resimleri anlatan 16 yaşında Gülşah Kalan, “Resmimde doğayı anlatmak istedim. Böyle bir dünyada yaşamak istediğim için bu resmi yaptım. Doğamda ağaçlar, kuşlar ve  kelebekler var. Güzel bir şehir ve dünyam var. Bunları anlatmak istedim. Küçüklüğümden beride yapıyorum” dedi. “Bu toplumda bizde varız” diyen 16 yaşında Gülistan Yılmaz da; “Resim yeteneğimimin var olduğu söyleniyor. Çok güzel resim çizerim. Geçen sene 2 defa ödül aldım. Resim yapmak hayalimde vardı. Resim yapmayı daha çok seviyorum. Doğa, manzara her resmi yaparım. Herkes bizim farkımıza varsın otizmin farkına varsınlar diye etkinlik yapmak istedik. Bu toplumda bizde varız bizi de görsünler” şeklinde konuştu.

Haber: Nermin AKKAYA