Günümüzde küçükten büyüğe kadar hepimizin oyun oynama özellikle bilgisayar oyunları oynama hastalığımız var.     

    Bağımlılık vardı. Ancak pandemi sürecinde bu daha da arttı.  Pandemi sonrasında da bunun azalacağını sanmıyorum. Şu anda internet bağımlılığının zirve yapması nedeniyle;oyun bağımlılığı ve sosyal medya bağımlılığı da had safhaya ulaştı diye düşünüyorum.  Pandemik şartlar nedeniyle ister istemez ders çalışma, EBA canlı dersleri vb gibi çalışmalar nedeniyle bilgisayar kullanımı arttı. Bizim de yıllardan beri "çocuklar oyundan kopmuyor,elinden tablet telefon,düşmüyor" diye yakındığımız durumlar vardı. Artık bunları desek de faydasız.  Çocuklara da gün doğdu. Aslında burada vurgulamak istediğim birkaç bağımlılık belirtileri var. Bunları bilelim ona göre hareket edelim.

* Video ve ya internet oyunları üzerinde aşırı düşünmek.

* Oyun oynamadığı zaman kendini kötü hissetmek ve oyunların onu düzelteceğini düşünmek.

*Ne kadar uğraşsa da oyunu azaltamamak.

*Diğer çalışmaları yapmayı istememek.

*Ev,okul ve işyerlerinde fazla oyun oynamaya bağlı olarak artan problemlerle karşılaşmak.

*Oyun oynama sürelerini daha az az göstermek için çabalamak. *Oyunlara fazla vakit ayırıp iş,eğitim veya kariyer fırsatlarını kaçırmak.

*Asosyal bir kişiliğe bürünmek. *Oyun için yemek ve uyku saatlerini azaltmak.

* En önemlisi de şiddet ve davranış bozukluklarındaki artışlar.

    Yanlış anlaşılmasın teknolojiye karşı değilim,teknolojinin yanlış kullanılmasına karşıyım. Çocuklarımızın ve öğrencilerimizin şiddet içerikli oyunlar oynayarak,şiddete yönelmelerine ve davranışlarını bozmalarına karşıyım.

 Evet görüştüğüm çoğu aileler bu bağımlılıkla mücadele ediyor. Ama bunun yeterli olmadığını söylüyorlar.

   Gelin onları bahçe oyunlarına alıştıralım. O da olmuyorsa bilgisayarda satranç,mandala vb oyunları oynamalarını sağlamaya çalışalım. Bu şekilde bağımlı bir neslin yetişmesine engel olmaya çalışalım. Onlara vakit ayıralım,onlarla biz de oynayalım olmaz mı?

 

Mehmet Hatip Denek