Dünya Roman Günü dolayısı ile bir mesaj yayınlayan BEÜ üniversitesi rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer “Tarihsel süreçte tüm dünyada kayda değer ayrımcılıklara maruz kalmış olan Romanların yaşadıkları acıların unutulmaması için tespit edilen Dünya Romanlar Günü, toplumumuzun önemli bir parçası olan Roman vatandaşlarımıza yönelik farkındalığın artırılması için önemli bir fırsattır”

 

Öze BEÜ basın bürosundan yayınladığı mesajına şöyle devam etti: “Bir şenlik, bir şölen olarak değil de bir anma, farkında olma gayreti içinde kardeşlerimizin yaşadıklarına karşı bir empati geliştirme, yaşadıkları zorlukları anlama adına bu önemli günde Üniversitemizde hem kamu idaresi hem de öğrencilerimizle şehrimizde yaşayan Roman sivil toplum kuruluşları, öğretmenlerimiz ve öğrencilerimizi bir araya getiriyoruz.

 

Bir başlangıç olması adına 8 Nisan’da Üniversitemizde gerçekleştirilen toplantı aynı zamanda Üniversitemizin başlatacağı “Romanları Anlamak” araştırması ve çalıştay takviminin de başlangıcını ifade etmektedir. Bundan sonraki süreçte özellikle Zonguldak’ta yaşayan Roman vatandaşlarımızın sorunlarına yönelik çözüm önerileri ve stratejilerinin belirleneceği, üniversitemizde yeni kurulacak olan “Romanlar Araştırma Merkezi”nin yapılandırılmasıyla sürekli ve kurumsal bir niteliğe dönüşecektir.

 

Bu vesileyle Roman kardeşlerimizin bu anlamlı günlerini anar, esenlikler dilerim.”