Zonguldak Kantin İşletmecileri Esnaf Derneği Başkanı Süleyman Erbay, son yıllarda eğitim kurumlarında obeziteye karşı sağlıklı beslenmenin en çok konuşulan konuları arasında yer aldığını belirterek, “Öğrencilerin dengeli ve sağlıklı beslenmelerinin sağlanması, sağlıklı bireyler olarak iyi eğitim almaları toplumun ortak beklentisi olmuştur. Başöğretmen Mustafa Kemal’in de dediği gibi ‘Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur’.” dedi.

Erbay’ın açıklaması şöyle:

“Okullar açılıyor, ders zili ile öğrenciler ders başına giderken bir yandan eğitimciler, bir yandan anne babalar, bir yandan öğrenci servisçileri bir yandan da okul kantincileri, eğitimin tüm paydaşları ülkemizin geleceği çocuklarımız için seferberliğe başlıyor. Ülkemizin geleceğini şekillendirecek nesillerin yetiştirildiği eğitim kurumlarımızda son yıllarda sağlıklı beslenme en çok konuşulan konular arasında yerini almaya devam etmektedir. Öğrencilerin dengeli ve sağlıklı beslenmelerinin sağlanması, sağlıklı bireyler olarak iyi eğitim almaları toplumun ortak beklentisi olmuştur. Başöğretmen Mustafa Kemal’in de dediği gibi “Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur”.

         
    Pazartesi ilk ders zilinin çalmasıyla başlayacak olan 2019-2020 eğitim öğretim yılında okul kantinlerinde yeni bir dönemin başladığını artık daha sağlıklı gıdaların satılacağını Bakanlık birimleri ve medya organları günlerdir duyurmaktadır. Okul logosu ile satışı yapılması beklenen gıdaların piyasada satılan emsallerine göre katkı maddesi oranları en aza indirilmiş haliyle insan sağlığına zarar vermemesi, ileriki yaşlarda çocuklarımızın obezite ve bağlı hastalıklardan korunması hedeflenmektedir.

   Bizlere göre bu uygulama ülkemizde kapalı alanlarda getirilen sigara yasağı gibi uygulamaya konulmuş tarihi bir uygulamadır.

 Obezite; diyabet, hipertansiyon, astım, solunum zorluğu, sindirim sistemi bozuklukları, kas iskelet bozuklukları, kanser vb. birçok hastalığın davetçisidir. Zonguldak Kantin İşletmecileri Esnaf Derneği olarak Milli Eğitim Müdürlüğümüz, Sağlık Müdürlüğümüz, Gıda Tarım Müdürlüğümüz  ile iş birliğinde geçmişte bu konuda birçok projeler ve etkinlikler yaparak öğrencilerimizin bilgilendirilmesi çalışmalarını yürüttük.

       Öğrencilerin sağlıklı beslenmesi amacı ile yapılan tüm çalışmaları desteklemekteyiz. Ancak uygulamaya konulan okul kantinlerinde logolu ürün satışı ve diğer ürünlerin satış yasağı sadece okul kantinleri marifeti ile yürütülebilecek bir uygulama değildir. Diğer yandan gıda üreticileri henüz bu anlamda üretime geçmemiş ve geçmekte tereddüt etmektedirler. Öğrencilerin okul saatlerinde kantinlerde satılmayan ürünleri okul dışından tedarik edilmesinin de engellenmesinde aynı hassasiyetin ilgili birimler tarafından gösterilmesi gerekmektedir. Bu konuda ilgili birimler bellidir. Okul çevrelerinde Seyyar satıcıların engellenmesi, okullara gıda servisçileri tarafından paket içerisinde ne idüğü belli olmayan gıdaların, şişe içerisinde ne idüğü belli olmayan içeceklerin sokulmasında aynı hassasiyeti görmek istiyoruz. Gerekli hassasiyet gösterilmezse ekmek arasında okul içerisine sokulabilen haplar, kola şişeleri içerisinde okul içerisine girebilen alkollü içecekler denetim ve kontrolün olmadığı yerlerde çocuklarımızı zehirlemeye devam edecektir.

      Çocuklarımızın sabah evinden güvenle okula gitmeleri, iyi eğitim almaları ve güvenle evlerine dönmeleri toplumumuzun ortak beklentisidir. Bu amaçla yapılan tüm çalışmaların gönüllü destekçileriyiz. Bu duygu ve düşünceler ile 2019-2020 eğitim öğretim yılının ülkemize, milletimize hayırlı olmasını dilerim.”