25.Bilim ve Gençlik Haftası Bahar Şenlikleri kapsamında Kutup bölgeleriyle ilgili bilimsel çalışmalar yürüten İstanbul Teknik Üniversitesi Öğr. Üyesi İTÜ Kutup Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Burcu Özsoy, üniversitemizde "Ulusal Kutup Vizyonu" başlıklı konferans verdi.

Tahir Karauğuz Konferans Salonunda 4 Mayıs Cumartesi günü gerçekleşen konferansa, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Seyfullah Kara, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, akademik-idari personel ve öğrenciler katıldı.

3.Ulusal Antarktik Bilim Seferi’nden dönen Doç. Dr. Burcu Özsoy, “Ayağımızın buzuyla geldik” diyerek, sunumunu Türk bilim insanlarının yaptıkları Türk Ulusal Seferi esnasında çektikleri belgesel görüntüleri eşliğinde doğaçlama bir şekilde gerçekleştirdi.

Doç. Dr. Burcu Özsoy, sefer sırasındaki deneyimleri hakkında bilgilendirmelerde bulunduğu konuşmasında, bilimsel projelerin lojistik desteklerle yürütülmesinin önemine vurgu yaptı. Özsoy, günümüze değin bölgede geçici konaklama imkânına sahip olduklarını, ancak son seferdeki çalışmaların ardından Antarktika’ya bir Türk üssü kurulacağını söyledi.

Doç. Dr. Özsoy, Antarktika'da uluslararası kanunların geçerli olduğunu ve kıtada yerli halk bulunmadığını, sadece yılın belli dönemlerinde sayıları bin ile 4 bin arasında değişen bilim insanlarının kıtada yaşadığından bahsetti. Kan dökülmeyen tek kıta Antarktika’nın   hiç bir ülkeye ait olmadığını ve bu durumun devamlılığı için 1959’da 12 ülkenin yaptığı anlaşma ile kıtanın sonsuza kadar “Barışa ve Bilime” adanması kararının alındığını söyledi. Özsoy, 2019 yılında, içinde Türkiye’nin de olduğu 53 ülkenin bu anlaşmayı onayladığını da sözlerine ekledi. Anlaşmayı onaylayan ülkelerin, danışman ve gözlemci ülkeler olarak ikiye ayrıldığını ve sadece danışman ülkelerin karar mekanizmasında söz sahibi olduğuna dikkat çeken Özsoy, danışman ülke statüsüne yükselmenin tek yolunun ise takdire değer bilimsel çalışmalar üretmek olduğunu ifade etti.

Soru-cevap bölümü ile devam eden konferans, Doç. Dr. Burcu Özsoy’a teşekkür plaketi ve çeşitli hediyeler takdim edilmesiyle sona erdi.(Haber merkezi)