19. Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Kongresi'nde konuşan
Türk-İş Başkanı Atalay: Kimse kusura bakmasın, bu bölge batının Hakkarisi..!

 

TÜRK-İŞ’in öncülüğünde bu yıl 19’uncusu Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) ev sahipliğinde düzenlenen 19. Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Kongresi Kdz. Ereğli’de başladı.

 

Kongrenin açılışına Zonguldak Valisi Ahmet Çınar, Zonguldak Milletvekilleri Polat Türkmen, Ahmet Çolakoğlu, Hamdi Uçar, Ünal Demirtaş,  Deniz Yavuzyılmaz, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, TÜRK-İŞ Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, BEÜ Rektörü Mustafa ÇUFALI, Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, TÜRK-İŞ’e bağlı sendikaların Genel Başkan ve Yöneticileri, Akademisyenler ve işçiler katıldı.

 

Kongrenin açılış konuşmasını BEÜ Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölüm Başkanı Doç. Dr. Sadık Kılıç yaptı. Sırasıyla Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Zonguldak Milletvekili Polat Türkmen, BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çufalı, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay ve Vali Ahmet Çınar birer konuşma yaptılar.

 

ATALAY: BU BÖLGENİN İŞÇİYE İHTİYACI VAR

Kongrenin açılışında konuşan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, "Sayın Cumhurbaşkanımız ile buraya geldik, iftara katıldım. Vekillerimize de sesleniyorum, yıl bitmeden Kasım ayı içerisinde bin 500 işçiyi bir seferde almak gerekiyor. Çünkü madenlerde zor şartlar altında yaşamaya, çalışmaya devam ediyorlar. Bin 500 işçiye, ailesiyle birlikte 5 bin kişi civarında, bu bölgenin ihtiyacı var. Zaman zaman bunu da söylüyorum, bu bölge zor bir bölge, coğrafyası zor bir bölge. Bu bölge Batının Hakkari'si, kimse kusura bakmasın, bu ifadeyi kullanıyorum. Herkes üzerine düşeni yapması gerekiyor bu bölge ile ilgili" dedi.

ASGARİ ÜCRET 2 BİN LİRA
Atalay, Cennet ülkenin 3 aydır sıkıntılı bir süreçten geçtiğini, Dolar ve Euro'yu konuşmamaya gayret ettiğini belirtti. Ülkede 6 milyon asgari ücretli çalışan, 6 milyon emeklinin de asgari ücret civarında veya altında ücret aldığını vurgulayan Atalay, şunları söyledi:

 

"Asgari ücret görüşmeleri Aralık ayında başlayacak. Asgari ücretlinin muhatabının büyük bölümü özel sektör. Aralık ayı başlamadan imkanı olanlar 2 bin lira yapalım. Paylaşmak berekettir, mutluluktur, tebessümdür. Bir kez daha sesleniyorum, imkanı olan patronlara, işverenlere 3 kuruştan kaçınmayın, asgari ücretliyi 2 bin liraya çekin. Sizin, ailenizin, çoluk çocuğunuzun çıkarına, işyerinin bereketine verin. Bundan kaçmamak lazım. Kamuda asgari ücretli çalışan sayısı yüzde 1 ama yüzde 99'u özel sektörde"

 

 DEMİRCİ; KRİZDEN ÇIKMANIN YOLU İSTİHDAM YARATMAK VE ÜRETMEKTİR

Kongrenin açılışında bir konuşma yapan GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci ise şunları söyledi;

 

“Ekonomik kriz gerekçesiyle sendikalar üzerinde büyük baskılar var. Kıdem tazminatımızı bile gündeme getirmeye çalışıyorlar. Kararnamelerle mücadele gücümüzü kırmak istiyorlar. Bugün geldiğimiz noktada, maden havzamızda tarihimizin en kötü dönemini yaşıyoruz.

En az sayıda çalışanla, en düşük üretimi yapıyoruz. Yılda 30 milyon ton taşkömürü tüketiyor ve sadece bir, bir buçuk milyon ton taşkömürü üretiyoruz. Her yıl 4-5 milyar dolarımız dışarıya gidiyor.

 Oysa 1980’li yıllara kadar ülkemizin taşkömürü ihtiyacının neredeyse tamamını Zonguldak maden havzamızdan karşılıyorduk. Neo-liberal politikaların geldiği yer burasıdır. Zonguldak küçülmüş, üretim düşmüştür. İthalat artmış, ama Türkiye borçlanmıştır. Şimdi krizi yaşıyoruz ve herkes bizim gibi konuşuyor;  ‘Yerli kaynaklarımızı değerlendirelim, üretimi artıralım’ diyorlar.

Sayın Cumhurbaşkanımız, seçim döneminde Türkiye Taşkömürü Kurumu’na 1500 işçi alınacağını açıkladı. Sayın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız işçi alımı için hazırlıkların sürdüğünü söyledi.

Zonguldak ve bölge insanı bu kararın hayata geçirilmesini bekliyor. Çünkü burada taşkömürü olduğu için bölgemize kurulan Kardemir, Erdemir ve enerji santralleri bile ithal kömür kullanıyor.

İhtiyaç var, kömür var, ama üretemiyoruz. Üstelik şimdi ithalat yapacak döviz bulmakta da zorlanıyoruz. Krizden çıkmanın yolu işçi çıkartmak ve zamlarla emekçilerden kaynak yaratmak değildir. Krizden çıkmanın tek yolu istihdam yaratmak ve üretmektir.”

 

Sosyal sorumluluk örneği olarak kongrede temsili olarak 10 ilkokul öğrencisine Vali Çınar, Rektör Çufalı ve Genel Başkan Atalay tarafından okul çantası hediye edildi. Yüzlerce okul çantası ise Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından öğrencilere dağıtılacak.

Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Rektörü Mustafa Çufalı tarafından Atalay'a baston hediye edildi.

 

Kongre 6 Ekim günü sona erecek.