Türkiye Kamu-Sen İl Başkanı, Türk Büro-Sen Şube Başkanı Kadir Bacıoğlu, kamu görevlileri ve emeklilere ek zam yapılarak zararlarının telafi edilmesi gerektiğini belirterek, “2019 yılına ilişkin maaş artışlarının yeni enflasyon hedefi gözetilerek üstüne büyüme ve refah payı da eklenerek güncellenmesini talep ediyoruz” dedi.

Bacıoğlu, açıklamasında şunları söyledi:

“2018 yılının aralık ayına ilişkin enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla yıllık enflasyon ile memur ve emekli maaşlarına verilecek enflasyon farkı da netleşmiş oldu. Buna göre geçtiğimiz yıl aralık ayında TÜFE %0,4 oranında azalarak yıllık bazda %20,3 olarak gerçekleşti.

Temmuz-Aralık 2018 döneminde gerçekleşen enflasyon ise %10,2 olarak hesaplandı. Böylece 2018 yılının ikinci altı aylık dönemi için %3,5 maaş zammı alan kamu görevlilerinin maaşlarının son altı ayda %6,7 oranında eridiği görüldü. Başka bir ifadeyle memur ve emekliler 2018 yılını %6,7 zararla kapattı.

Şimdi ise ocak ayında bu erimenin telafisi için memur maaşlarına %6,7 enflasyon farkı verilecek ve üstüne de %4 oranında 2019 yılının ilk yarısına ilişkin maaş artışı yapılacak. Enflasyon farkı ve maaş zammı ile birlikte memur maaşlarına toplamda %10,7 artış sağlanmış olacak. Hal böyle olunca memurlar ve emekliler geçtiğimiz yılı her şart altında zararda kapatmış, 2019 yılı başında da aldığı enflasyon farkı ile maaş zamları ancak bir önceki yılın enflasyonu ile aynı seviyeye gelmiş olacak.

Her ne kadar Kasım ve Aralık enflasyonu eksi çıkmış olsa da enflasyondaki bu düzeltme memur maaşlarının erimesini durduramamıştır.

Bu ay itibarı ile memur ve emeklilere %6,7 enflasyon farkı verilecek olsa da enflasyon farkının sıfır zam anlamına gelmektedir.  Memur maaşları 2018 yılında toplamda %13 oranında arttı ama enflasyon %20,3 olarak gerçekleşti. Dolayısıyla 2018 yılı memur ve emeklilerin hanesine zarar olarak yazıldı. 2019 yılının ilk altı ayı için ise yalnızca %4’lük bir artış öngörüldü. Halbuki, 2019 yılı enflasyon hedefinin %5’ten %15,9’a çıkarılması, asgari ücrete yapılan %26,02’lik zam, 2019 yılında yeniden değerleme oranlarının %23,73 olarak belirlenmesi, motorlu taşıt vergilerinin %15,9 oranında artırılması 2019 yılında memur maaşlarına yapılması gereken artışların alt limitini de ortaya koymaktadır. Yapılacak %4’lük artış ne ekonomik gerçeklerle ne de toplumsal gerçeklerle örtüşmeyecek boyuttadır. 2017 yılında imzalanan toplu sözleşme, memur ve emeklinin idam fermanı olmuştur. Nasıl ki, enflasyon hedefi güncellendi, nasıl ki bütün kurumlara yeni enflasyon hedefine uygun bir bütçe yapıldı, memur maaş zamları da güncellenebilirdi.

Türkiye Kamu-Sen olarak bir kez daha kamu görevlilerine ve emeklilere ek zam yapılarak zararlarının telafi edilmesini ve 2019 yılına ilişkin maaş artışlarının yeni enflasyon hedefi gözetilerek üstüne büyüme ve refah payı da eklenerek güncellenmesini talep ediyoruz.”  (Haber Merkezi)