(İHA) - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türk demir çelik sektörünün hurdadan üretimden vazgeçip cevhere yönelmesi gerektiğini vurgulayarak sektör yöneticilerinden zırhlı çelik üretmelerini istedi. 
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Zonguldak Valisi Ali Kaban, AK Parti Zonguldak Milletvekili adayları Faruk Çaturoğlu, Özcan Ulupınar ve Emine Çift ile birlikte bir demir çelik fabrikası tarafından kurulan AR-GE merkezinin açılışına katıldı.
Açılışta yaptığı konuşmasında demir çelik sektörü yöneticilerine hurdadan üretimden vazgeçmeleri ve cevhere yönelmeleri konusunda uyaran Bakan Işık, Türkiye demir çelik sektörünün teknoloji kodlarında düşük orta düzeyde olduğunu söyledi. Işık şunları söyledi:
“Demir çelik sektöründe ilerlemeden geçmişte diğer sektörlerde ilerlemek pek mümkün olmadı. Hurdadan üretim Türkiye’de dünyanın tam tersine ise burada bir problem vardır ‘gelin bu problemi birlikte çözelim’ diye ifade ettiğimde doğrusu ilk başta arkadaşlarımız bu konuya inanmadılar. Şimdi İnşallah önümüzdeki süreçte Türkiye’nin cevherden üretimi artırması, hurdanın üretimdeki payının azaltılması için önemli adımlar atacağız. Japonya dünyanın en önemli çelik üreticisi. Japonya’nın benim bildiğim kadarıyla ne demir cevheri var nede kok kömürü var. Japonya cevherden üretimini yapıyor, hurdasını da Türkiye’ye satıyor. Demir çelik sektörü teknoloji kodlarında düşük orta teknoloji düzeyinde. Düşük orta düzey kodda Türkiye’nin kilogram ihracat fiyatı 0,9 dolar, yani 90 sent. Bir mecburi istikametimiz var. Bizim yeni sanayi stratejisi belgemizde de, bilim teknoloji vizyonumuzda da iki temel yaklaşımımız var. Türkiye’nin demir çelik, otomotiv, makine, tekstil gibi güçlü olduğu sektörlerde hedef odaklı yaklaşım gerçekleştirmek durumundayız. Buradan katma değeri yüksek ürünlere yoğunlaşacağız, AR-GE ve inavasyon ile ürettiğimiz ürünün katma değerini artırarak kilogram ihracat fiyatımızı yükselteceğiz. Türkiye artık refah toplumu olma noktasında emin adımlarla ilerleyen bir ülke. O zaman bizim rekabet edeceğimiz ülkeler yeni gelişen uzak doğu ülkeleri veya gelişmekte olan ülkeler değil. Bizim rekabet edeceğimiz ülkeler, gelişmiş ülkeler. Onlarla rekabetin tek şartı onların teknoloji düzeyine yükselmek. Demir çeliği konuşuyoruz, o zaman bizim katma değeri yüksek ürünler üretmeliyiz. Artık Türkiye zırh çeliği üretmek durumunda. Katma değeri yüksek daha nitelikli çeliği biz üretmek durumundayız ki oradan elde ettiğimiz geliri de artıralım. Zırh çeliği, nitelikli çelik gibi alanlara yatırım yapıp, buradan üretip sadece ülkemizin ithalatla karşıladığı ihtiyacını değil aynı zamanda dünyaya buradan mal satmanın gayreti içerisinde olmalıyız.”