YSP il sözcüsü Ali Topaloğlu yazılı bir basın açıklaması yaparak betonlaşmayı eleştirdi.

Toaloğlu yazılı açıklamasında şu görüşlerine yer verdi:

Yürürlüğe giren plastik poşetlerin kullanımın azaltılmasına dair uygulamalar ile kamuoyuna duyurulan bez torba ve file dağıtımı, olumlu gelişmeler olmakla birlikte, doğanın yıllardır AKP eliyle yağmalanmakta olduğu gerçeğini gizleyemez.

 

Plastik poşet kullanımı, partimiz ve tüm ekolojist/çevreci hareketler tarafından yıllardır eleştirilmektedir. Doğada yok olmayan ve besin zinciri nedeniyle tüm canlılara tehdit oluşturan plastik poşetlerin paralı hale getirilmesi, farkındalığın yaratılması bakımından yararlı olmakla beraber, yeterli değildir. 

 

Poşetin para ile satılması, günün sonunda çöpe gitmeyeceğinin garantisi değildir. Kaldı ki, üretilen ambalaj atığından ilk sorumlu olan üreticidir. Ürettikleri ve kullanıma sundukları ambalajların atıklarını toplamak ve geri dönüştürmek de öncelikle üreticilerin sorumluluğunda olmalıdır. Marketlerin hem plastik poşetleri hem de üzerine kendi reklamlarını bastıkları torbaları satmaları, sorunun çözümü değil, ancak uyanıklık olabilir.

 

Kullan-at tarzı ile tüketim toplumu çılgınlığının pompalanmasına yol açan, plastikten üretilmiş poşet, tabak, bardak, kaşık, çatal ve benzeri ürünler hızla yasaklanmalı, plastiğin günlük hayatımızdan çıkarılması için bütüncül politikalar geliştirilmelidir.

 

AKP tarafından dile getirilen bez torba ve file dağıtımı ise, tam anlamıyla göz boyamacadır. Altın madenlerinden HES’lere, Termik santrallere, çarpık kentleşmeden, tüm tercihleriyle doğanın yağmalanarak yok edilmesi projelerinin sahibi olan AKP’nin dağıtacağı bez torbalar ve fileler beton yığınlarını gizlemeye yetmez. (Haber merkezi)