Özel kömür ocak işletmecileri AKP Zonguldak Milletvekili Polat Türkmen’den destek istediler:

‘Bu asgari ücretle özel ocaklar kapanır’

Soma grizu faciasından sonra özel kömür işletmelerinde çalışan işçilere özel bir kanun maddesi ile yapılan ücret zammı ile zora giren sektör son yapılan asgari ücret zammından sonra adeta bitme noktasına geldi. Zonguldak’taki özel kömür işletmecileri Maden Mühendisi olan AKP Zonguldak Milletvekili Polat Türkmen’den destek isteyerek sektörün önünü açması için “İki kat asgari ücretten az olamaz” yerine “yeraltında çalışanlar ödenecek tutar 1,5 kat asgari ücretten az olamaz” cümlesinin eklenmesi halinde sorunun çözüleceğini ifade ettiler.

Zonguldak’taki özel kömür işletmeleri yetkilileri yaptıkları ortak açıklamada, Maden Mühendisi olan Vekile seslenerek, Asgari ücret düzenlemesi ile 5 bin kişinin işsiz kalacağını bunun önüne geçilmesi için gerekeni yapmalarını istediler.

Açıklamada, “Soma faciası ardından 11/09/2014 tarihinde çıkarılan torba yasa ile 3213 sayılı maden kanununa Ek Madde 9 ile "Bu Kanunun 2’nci maddesinde sayılan 4. Grup madenlerden “Linyit” ve “Taşkömürü” çıkarılan işyerlerinde, yeraltında çalışan işçilere ödenecek ücret miktarı 4857 sayılı Kanunun 39 uncu maddesi uyarınca belirlenen asgari ücretin iki katından az olamaz." hükmü yer almaktadır. Asgari ücretin 2019 yılında 2.020 TL'ye çıkması ile yeraltı maden işçi taban ücretlerininyıl başından itibaren 4.040 TL olması Zonguldak’ ta özel sektör yeraltı maden işletmeciliğinin önünü kapatmaktadır. 11/09/2014 tarihinden itibaren uygulanan iki kat asgari ücret uygulaması özel sektör yeraltı maden işletmeciliğini bitirme noktasına getirmektedir. 2014 öncesinde ortalama 5.000 kişi istihdam eden özel sektör yeraltı maden işletmelerinin çalışan sayısı her geçen gün azalmaktadır. Ülke ekonomisine en fazla katma değer ve istihdam sağlayan yeraltı maden işletmelerinin önünün açılması gerekmektedir. 11/09/2014 tarihinden itibaren uygulanan iki kat asgari ücret uygulaması her geçen yıl sektörün önünü kesmekte ve istihdam kaybına yol açmaktadır.

“İLAVE KANUN MADDESİ GEREKLİ”

AKP Grup Başkanlığı tarafından 7.12.2018 Tarih ve 38 Sayılı yazı ile "Maden Kanununu ile Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair kanun teklifi TBMM gündemine getirilmiştir. Zonguldak milletvekillerinin özellikle Maden Mühendisi vekilimizin iki kat asgari ücret uygulamasının sektörü bitirme noktasına getirdiğini göz önüne alarak; bu kanuna ilave madde ile sektörün önünü açması gerekmektedir.” İki kat asgari ücretten az olamaz” yerine “yeraltında çalışanlar ödenecek tutar1,5 kat asgari ücretten az olamaz” cümlesi eklenerek sorun çözülmelidir. Milletvekilimizin maden şirketlerinin kanayan yarasına  duyarsız kalmayacağını söyleyen maden şirketi işverenleri bu konuda acil çözüm beklemektedir” dediler. (Cevdet AKGÜN)