Çin Halk Cumhuriyeti’nin en büyük gıda ve tarım firması olan ve Türkiye’den her yıl önemli miktarda fındık ithalatı gerçekleştiren COFCO Grubu’na bağlı COFCO Sundry şirketine yönelik olarak Giresun’da Özel Nitelikli Alım Heyeti programı gerçekleştirildi.

 

Ticaret Bakanlığı koordinasyonu, Türkiye İhracatçılar Meclisi organizasyonu ve Karadeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği işbirliği ile organize edilen program kapsamında ülkemize davet edilen COFCO Sundry Genel Müdür Yardımcısı ve beraberindeki heyet, Giresun’da organize edilen ikili görüşmelerde bölgemizdeki fındık ihracatçıları ile bir araya gelerek yeni iş bağlantıları gerçekleştirdi. Heyet, fındık işleme tesislerini ziyaret ederek, Türk fındık sektörü ile fındık işleme faaliyetlerine ilişkin ayrıntılı bilgiler aldı.

 

İlgililer, fındık ihracatçılarının ana hedef ülkelerinden biri olan Çin Halk Cumhuriyeti’nin, İhracatçı Birlikleri tarafından uzun yıllardır ısrarla yürütülen tanıtım faaliyetleri sonucunda en çok fındık ihraç ettiğimiz ilk 10 ülke arasına girdiğini söylediler. Çinli firmalara yönelik bu tarz faaliyetler ile söz konusu ülkeye yönelik fındık ihracatının yıllık 10 bin ton seviyelerine çıkarılması ve Çin’in en büyük 5 alıcı ülke arasında yerini almasının hedeflendiğini söylediler.

 

ÇHC’ye gerçekleştirilen fındık ihracatındaki artış trendi, içinde bulunduğumuz 2018/19 ihraç sezonunda da devam etmekte olup, 2019 Temmuz ayı itibariyle ÇHC’ye 8.000 ton karşılığında 58 Milyon USD fındık ihracatı gerçekleştirilmiş ve sezonun bitimine 1 aylık daha süre olmasına rağmen şimdiden tüm zamanların en yüksek rakamlarına ulaşılarak rekor kırılmıştır.