Doğalgazda faturasını düşürmek isteyenlerin kombi bakımı, ısıölçer, ısı yalıtımı ile yüzde 70’e kadar tasarruf etmesi mümkün.

Makine Mühendisleri Odası Başkanı Birhan Şahin, doğalgaz faturalarının nasıl düşürülebileceği ve ısı tasarrufu yapmanın yollarını açıklarken özellikle radyatörlerin üstlerinin kapanmaması gerektiğini belirterek, radyatör arkalarına mümkünse ısı yalıtım levhaları yerleştirilmesi gerektiğini belirtti.

Şahin yaptığı açıklamada, “Doğal gazın konutlarda sağlıklı ve güvenli kullanımı konusunda halkımızın bilgilendirilmesi zorunlu ihtiyaçların başında gelmektedir. Doğal gaz aynı miktarda enerji üretebilmek için kentlerde kullanılan diğer yakıtlardan daha ucuzdur. Yüksek verimle yakılabilir. Veriminin diğer yakıtlara göre daha çok olması, buna karşı yakıt kaybının az olması doğalgaz kullanımını ekonomik kılmaktadır. Doğal gaz dönüşümünde ilk yapılacak işlem doğal gaza dönüşüm kararı alınması ve ısıtma sistemi tercihinin bireysel ya da merkezi olarak belirlenmesidir. Enerji Verimliliği Kanunu ve 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu hükümlerince ısıtma sisteminin yakıt dönüşümü ve ısıtma sisteminin merkezi sistemden ferdi sisteme veya ferdi sistemden merkezi sisteme dönüştürülmesi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine yapılabilecektir. Ancak toplam inşaat alanı 2000 m2 ve üzeri olan binalarda merkezi ısıtma sisteminin ferdi ısıtma sistemine dönüştürülmesi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı olarak oy birliği ile verecekleri karar üzerine yapılır ve ortak işlerin giderleri arsa payı oranına göre ödenir. Doğal gazda kendinden yoğuşmalı cihazlar ve/veya ekonomizer ilave edilerek baca sıcaklığı çiğ noktasına (56 °C) kadar indirilebilmesi mümkündür. Yakıtın üst ısıl değerine ulaşılarak yüksek verimler elde edilebilir” dedi.

FATURALI DÜŞÜRME TİYOLARI

Şahin, “Faturaların azaltılması yönünde birkaç pratik öneride bulunacak olursak;  Dış hava sıcaklığına bağlı olarak ısıtma cihazlarımızı düşük sıcaklıkta sürekli yakmak kesintili yakmaktan daha ekonomiktir. Apartman giriş kapılarının otomatik kapanacak şekilde yapılması ve mümkünse küçük bir antre oluşturularak ikinci kapı ilave edilmesi merdiven boşluklarından ısı kaybını azaltacaktır. Pencere ve kapılarınızda hava sızdırmazlığını sağlayınız. Hava sızıntılarını önlemek için pencere bandı ve süngerler kullanabilirsiniz. Pencere kasaları ile duvar arasındaki boşlukları doldurunuz. Odalarda masa, sandalye ve yataklarınızı dış duvardan uzak tutunuz. Güney cepheli pencerelerden gündüzleri güneş girmesini sağlayınız. Geceleri pencereleri panjur, perde ve rüzgarlık ile kapatınız. Geceleri uyurken kalın örtü kullanarak oda sıcaklığını 16–18°C’ye düşürünüz. Radyatörlerin üstlerini ve önlerini kapatmayınız. Radyatör arkalarına mümkünse ısı yalıtım levhaları yerleştiriniz. Perdelerinizin radyatörünüzü kapatmasına engel olunuz. Kullanmadığınız ev bölümlerinin (oda, kiler, antre, merdiven vs.) radyatörlerini mümkün olduğunca kısınız. Oturma odalarını ısıtmayla birlikte nemlendirmeye çalışınız. Çünkü nem sıcaklığı daha çok hissetmenizi sağlar. Ayrıca üst solunum yollarında sıcaklık nedeniyle kurumaları önler” dedi.

ÜYELERİMİZİ TAKİP EDİYORUZ

Oda olarak daha çok “parasını verdik firma gelip takmadı, borular döşendi kombi gelmedi, bağlantılar yapılmadı” gibi şikayetler aldıklarını ve bu anlamda kendi üyelerini sürekli takip ettiklerini de belirten Şahin, “Kent halkının çoğunluğu doğalgazla ilgili şikâyetlerini dile getiriyor. En çok doğalgaz dönüşümü yapan firmalarla ilgili şikâyetler var. Kullanımı pek yaygınlaşmadığı için kullanımla ilgili şikâyetler var. Asıl şikâyetler sezondan sonra ortaya çıkacak. Daha çok “parasını verdik firma gelip takmadı, borular döşendi kombi gelmedi, bağlantılar yapılmadı” gibi şikâyetlerle karşılaşıyoruz. Yasa gereği her doğalgaz firması, en az bir tane makine mühendisi istihdam etmek zorundadır. Doğalgaz dönüşümünü gerçekleştiren makine mühendisinin Doğalgaz İç Tesisat Mühendis Yetkilendirme Belgesi ve Endüstriyel Tesislerin Doğalgaza Dönüşümü Mühendis Yetkilendirme Belgesi ‘ne sahip olması gerekiyor. Biz Oda olarak bu belgeleri hazırlamak ve takip etmekle yükümlüyüz. Biz sadece kendi üyelerimizi takip edebiliyoruz, doğalgaz firmasının tüketiciyle yaptığı anlaşma, onun verdiği hizmetin kalitesi bizim çok da yetki alanımıza girmiyor. Bir yaptırımımız da yok. Oda olarak, doğalgaz kullanımı ile ilgili vatandaşları bilinçlendirmek amacıyla ilgili tüm bileşenlerin ve halkın katılımıyla Zonguldak’ta bir toplantı yapmayı planlıyoruz” şeklinde konuştu. (Umut ERSES)