Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Enerji Verimliliği Derneği tarafından yürütülen ve Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) tarafından desteklenen Enerji Verimli Sanayi Projesi’nin üçüncü toplantısı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın katılımıyla Zonguldak’ta yapıldı.
Enerji Verimli Sanayi Projesi kapsamındaki üçüncü toplantı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın katılımıyla Zonguldak’ta gerçekleştirildi. Enerji Verimliliği Derneği tarafından Organize Sanayi Bölgelerinde hayata geçirilen ve işletmelerin, enerji verimliliğini sağlayacak uygun projelerin ortaya konulması için, enerji etütlerinin yapılması, enerji tasarrufu açısından enerji verimliliğinin değerlendirilmesi, enerji tasarruf odaklarının belirlenmesi amacını taşıyan “Enerji Verimli Sanayi” Projesi kapsamındaki toplantıda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bakanı Taner Yıldız, sanayicilerle bir araya geldi.
Enerji verimliliğini artıran projelere yatırım yapan sanayicileri, yatırımın yapıldığı bölgeye bakılmaksızın 5. bölgeye yapılan yatırımlardan faydalandıracak Enerji Verimli Sanayi Projesi, Erdemir Grubu’nun ana sponsorluk, Eren Holding’in altın sponsorluk ve Wilo Pompa’nın gümüş sponsorluk desteğiyle gerçekleştiriliyor. Projede kamu, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör iş birliği içerisinde on yılda ülke ekonomisine 65 milyar TL değerinde enerji tasarrufu sağlanması ve işletmelerin faturalarının yüzde 30 azaltılması hedefleniyor.
Konya ve Kocaeli’deki toplantıların ardından üçüncüsü Zonguldak’ta gerçekleştirilen Enerji Verimli Sanayi toplantısında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’de enerji arz ve talebinin büyük bir hızla arttığını ve dünyada 2002 yılından bu yana elektrik ve doğalgazda Çin’den sonra en fazla talep artış hızına sahip olduğunu ifade etti.
“SÜRDÜRÜLEBİLİR DENGE KURMAK ZORUNDAYIZ”
Enerji ihtiyacının dünya var oldukça artarak devam edeceğini söyleyen Bakan Yıldız, “2002 yılında 129 milyar kWh olan elektrik enerjisi tüketimimiz, 2014 yılında 255 milyar kWh’a yükselmiş durumda. Yapılan projeksiyonlar bu eğilimin orta ve uzun vadede de devam edeceğini gösteriyor. Enerji ihtiyacı dünya var oldukça artarak devam edecek. Ancak, enerji kaynakları sonsuz ve sınırsız değil. Bu nedenle, enerji üretimi ile tüketimi arasında sürdürülebilir bir denge kurmak zorundayız. Nitekim tüm dünyada artan enerji ihtiyacını karşılamak için küresel enerji yatırımları da artıyor. Küresel ölçekte enerji sektörüne 2013 ile 2035 yılları arasında 42,2 trilyon dolar yatırım yapılacağının öngörülüyor” ifadelerini kullandı.
“ENERJİ VERİMLİLİĞİ 6. YAKIT OLARAK YERİNİ ALMAKTADIR”
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Enerji verimliliği, kömür, petrol, doğalgaz, nükleer enerji ve yenilenebilir enerjiden sonra 6. yakıt olarak yerini almaktadır. Dünya büyüyor. Türkiye büyüyor. Ama Türkiye dünyanın büyüme hızından daha hızlı büyüyor. Bu ülkeyi idare eden yöneticiler için çok daha farklı sorumluluklar bize yüklüyor. Omzunuzda büyürken değişen, değişirken de büyüyen çok daha farklı sorumlulukları yüklüyor. Petrol var, doğalgaz var, kömür var. Ama belki bunlardan daha önemlisi hangi kaynaklardan elde etmiş olursak olalım artık bunlar yerli kaynak haline geliyor. Tasarruf ettiğimiz her miktar yerli kaynaklarımızla birlikte geri dönüyor. Bunlar Türkiye’de sokak aydınlatmalarından tutun, sanayiye kadar, tarımdan tutun hayatımızın her noktasında bunu yerleştirmemiz gerekiyor. Biz israfın haram olduğu bir anlayışı biliyoruz. Ne kadar zengin olursak olalım, ne kadar paramız olursa olsun mutlaka tasarruf yollarına gitmemiz gerekiyor” dedi.
Enerji verimliliğinin sağlayacağı kazanımların sürdürülebilirlik açısından son derece önemli olduğuna değinen Taner Yıldız, bakanlık olarak; ilgili bakanlıklar, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, finans kuruluşları ve özel sektör iş birliği içerisinde her alanda ve her sektörde enerji verimliliğinin artırılmasına yönelik kapsamlı çalışmalar başlattıklarını ifade etti. Yıldız, “Konutlarda, sanayide, ulaştırmada, tarımda ve daha birçok alanda kaliteyi düşürmeden enerjiyi en etkin şekilde kullanmayı ve Türkiye için önemli kazanımlar sağlamayı hedeflediklerini belirterek, “Başlattığımız proje kapsamında da hedefimiz; sanayicilerimizin enerji faturasını en az yüzde 30 azaltmak ve parasal olarak 10 yılda 65 milyar TL tasarruf etmek” dedi.
Bakan Taner Yıldız, konuşmasının sonunda ise siyasi istikrara dikkat çekerek, “Bunlar oluyorsa siyasi istikrar sayesinde oluyor” diye konuştu.