Türkiye’nin en büyük entegre çelik üreticisi Erdemir Grubu, 2016 yılındaki başarılı performansının ardından 2017 yılına da iyi bir başlangıç yaptı.  Erdemir yılın ilk çeyreğinde satış gelirlerini önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 30 artırdı ve 1,1 milyar Dolar satış geliri elde etti. Bu dönemde, önceki yılın aynı dönemine göre net kârını yüzde 339 oranında artıran Erdemir Grubu, 244 milyon dolar net kâra ulaştı.  Erdemir’in FAVÖK tutarı da yüzde 189 oranında artış gösterdi ve 359 milyon dolar oldu. Yatırımda da hız kesmeyen Erdemir Grubu, yılın ilk çeyreğinde 31 milyon dolar yatırım yaptı.

Operasyonel başarılarını finansal performansıyla da perçinleyerek, küresel rakipleri arasında öne çıkan Erdemir Grubu, 2017 yılının ilk çeyreğine ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. Küresel çelik sektöründe yaşanan dalgalanmalara rağmen başarılı performans sergileyen Erdemir, yılın ilk çeyreğinde satış gelirlerini önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 30 artırdı ve 1,1 milyar Dolar satış geliri elde etti. Bu dönemde, önceki yılın aynı dönemine göre net kârını ise yüzde 339 oranında artırma başarısını gösteren Erdemir Grubu, 244 milyon Dolar net kâra ulaştı. Erdemir’in FAVÖK oranı da yüzde 189 oranında artış gösterdi ve 359 milyon dolar oldu. Erdemir aynı başarıyı kapasite kullanım oranlarında da gösterdi. Yılın ilk çeyreğinde dünyada kapasite kullanım oranı yüzde 70 olurken, Erdemir’de bu oran yüzde 97 seviyesinde gerçekleşti. Ocak-Mart 2017 döneminde Erdemir Grubu, 1 milyon 391 bin tonu sıcak, 466 bin tonu soğuk ve 298 bin tonu uzun olmak üzere toplam yaklaşık 2,2 milyon ton nihai ürün üretimi gerçekleştirdi.

“OYAK MADEN VE METALÜRJİ GRUBU ÇATISI ALTINDA YATIRIMA ODAKLANACAĞIZ”

İlk çeyrek sonuçlarını değerlendiren Erdemir Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Baktır, yılın ilk çeyreğinde dünyanın en büyük üreticisi Çin’in iç tüketiminin artmasıyla birlikte daha çok kendi pazarına yöneldiğini ve bu gelişmenin fiyatlar üzerindeki baskıyı azalttığını söyledi. Erdemir Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Baktır, Erdemir’in bu dönemde yurt içi piyasanın ihtiyaçlarını karşılamaya devam ederken, küresel piyasalardaki konumunu da güçlendirdiğini ve ihracatını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22 oranında artırdığını belirtti. Erdemir için yeni bir dönemin başladığına dikkat çeken Baktır, “OYAK Maden ve Metalürji Grubu çatısı altında daha hızlı ve yalın karar süreçlerine sahip bir yapıyla, sektördeki faaliyetlerimizi daha geniş perspektifte ele alarak yolumuza devam edeceğiz. Türkiye için üreten Erdemir Grubu olarak, önümüzdeki dönemde yatırımlarla büyümeye odaklanacağız ve sahip olduğumuz güçlü öz kaynaklarla ülkemizin sanayisinin geleceğini planlayacak yatırım faaliyetlerine hız kesmeden devam edeceğiz” dedi.

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde kurulu Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş., Türkiye’nin ilk ve en büyük entegre yassı çelik üreticisidir. Erdemir’in bünyesindeki şirketler; yassı ve uzun çelik üreten İsdemir, Sivas ve Malatya'da maden sahaları bulunan Erdemir Maden, Romanya'da silisli çelik üreten Erdemir Romanya, Erdemir şirketlerine mühendislik yönetimi hizmeti veren Erdemir Mühendislik ile sektörün ebatlanmış yassı çelik ihtiyacını karşılayan Erdemir Çelik Servis Merkezi’dir. Erdemir’in ayrıca Singapur’da Asya-Pasifik Bölgesi’ndeki faaliyetlerini yürüten “Erdemir Asia Pacific Pte. Ltd” isimli bir ofisi bulunuyor. Yabancı sermayenin Türkiye ile Erdemir ve İsdemir’e güveninin göstergesi olan İsdemir Linde Gaz Ortaklığı Anonim Şirketi isimli uluslararası ortaklık ise 2016 yılında kuruldu. 2006 yılında OYAK bünyesine katılan Erdemir, bünyesindeki şirketler ile birlikte, toplam varlıkları açısından Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşlarından biridir.