Filyos Vadisi Projesinin üç önemli bileşeninden biri olan Filyos Serbest Bölgesi ile ilgili açıklama yapan Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir Bakanlar Kurulu'nun 05/04/1994 tarih ve 21896 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 04/04/1994 tarih ve 94/5377 sayılı Karan ile  Serbest Bölge alanı olarak belirlenmiş olan ‘’Filyos Serbest Bölgesi’’ ile ilgili olarak geçen süre zarfında önemli bir mesafe alınamadığını; İlimizin ve Ülkemizin içinden geçmekte olduğu bu ekonomik süreçte orta ve ileri teknolojili ürün üretmenin ne kadar önemli olduğunun bir kez daha ortaya  çıktığını, Filyos Serbest Bölgesinin bu amaç için çok uygun olduğunu söyledi.

Demir, Filyos Serbest Bölgesi ile ilgili farkındalık yaratmak ve Projeye ivme kazandırmak amacıyla  Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansımızın Koordinatörlüğünde, İlçe Ticaret ve Sanayi Odalarımızın katılımı ile Ege Bölgesi Sanayi Odası ve İzeltaş Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar’ı, İstanbul Endüstri ve Ticaret Serbest Bölgesini, Ege Serbest Bölgesini ziyaret ettik. Ziyarette benimle birlikte Odamız Genel Sekreteri Muharrem Sarıkaya, Karadeniz Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Serdar Bakkaloğlu, Çaycuma Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Serhat Dereli, Devrek Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Haldun Hacıkulaoğlu, Alaplı Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Ocak, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Birim Başkanı Mehmet Çetinkaya, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Koordinatörleri Sakin Eren, Osman Bahadır Kalecik, Mustafa Ayhan İnanır, Uzmanlar Kadir Kağan İnaloğlu ve Alper Erenler katılmışlardır.

Ziyaretimizde Serbest Bölgelerimizi görme, yetkililerden bilgi alma, deneyimlerinden istifade etme fırsatımız oldu. Filyos Serbest Bölgesinin bir ihtisas Serbest Bölgesi mi yoksa bir karma Serbest Bölge mi olması konusunda görüşlerini aldık. Mevcut durumda hangi alanların daha öncelikli olduğu, Serbest Bölgelerin üreticilere sağlamış olduğu gümrük, vergi, istihdam ve diğer avantajlar hakkında bilgi aldık.

Yerinde yapmış olduğumuz incelemeler, elde ettiğimiz bilgiler çerçevesinde bir kez daha gördük ki halen yapılmakta olan ve 2019 yılı sonunda alt yapı inşaatının tamamlanmasını beklediğimiz 25 milyon ton/yıl kapasiteli Filyos Limanı, 597 hektar alana sahip Endüstri Bölgesi, 1166 hektar mevcut 620 hektar genişleme alanına sahip Filyos Serbest Bölgesi ile  ‘’Filyos Vadisi Projesi’’ hem ilimizin, hem bölgemizin,  hem de Ülkemizin çehresini değiştirecek mega bir projedir. Filyos Vadisi Projesinin daha fazla bekletilmeden ekonomimize kazandırılması için tüm gayretimizle çalışacağız. Devletimiz başlatmış olduğu yerli ve milli üretimin merkezinin  Filyos Vadisi Projesi ile ilimiz ve bölgemiz olacağına inanıyoruz.

Serbest Bölge ziyaretlerimizin gerçekleşmesinde katkıları olan, bizleri kabul ederek deneyimlerini paylaşan, iş yelerini bize açan Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar’a, İstanbul Endüstri ve Ticaret Serbest Bölgesi Bölge Müdürü Rabiye Gayretli’ye, DESBAŞ Genel Müdürü Erhan Fermen’e, Ege Serbest Bölgesi Bölge Müdürü Mevlüde Şenay Satoğlu’na, ESBAŞ Yürütme Kurulu Başkanı Dr.Faruk Güler’e ve ESBAŞ Pazarlama ve Kiralama Direktörü Murat Özgürtaş’a teşekkür ediyorum dedi.