Alaplı ilçesinde fındık tüccarlığı yapan Mehmet Koçak, 11 liraya kadar gerileyen fındık fiyatının yeniden yükselmeye başladığını belirtti.
Koçak, gazetecilere yaptığı açıklamada, 17 Aralık tarihinden itibaren fındık fiyatının yüzde 50 randıman 11,2 TL olduğunu belirtti. Mehmet Koçak, "Kasım ve Aralık ayları itibarıyla serbest piyasada rüzgar adeta tersine döndü. Fındıkta fiyatın düşüşlerinin asıl sebebi üreticinin elinde bulunan panikle elinden alma çabası olduğunu gördük. Hatta şu an tüccarların depolarında az miktarda fındık olduğunu görüyoruz. Avrupa’nın ve birçok ülkenin fındığa ihtiyacı var. Zaten fındığın son günlerdeki yükselişi bunun bir habercisi" şeklinde açıklamalarda bulundu.
Fındık fiyatlarından dolayı Türkiye’nin döviz kaybı yaşadığını belirten Koçak, fındık fiyatının en az 15 lira seviyelerinde olması gerektiğini söyledi.
FİYATLAR YENİ YILDA TIRMANACAK
Fındık fiyatlarında bu hafta kıpırdanmalar yaşanacağını ifade eden Koçak, "Bu yıl tahminen ortalama 550-600 bin ton rekoltenin daha yarısından fazlasının üreticinin elinde olduğu anlaşılıyor. Fındık fiyatlarından dolayı Türkiye döviz kaybı yaşamaması için yılbaşına kadar fiyatlarda bir kıpırdanma olacağını düşünüyoruz. Bundan sonraki süreçte adım adım fiyatlar 10 kuruş, 20 kuruş yukarı doğru çıkacaktır" ifadelerini kullandı.