Zonguldak’ın Alaplı ilçesi Ziraat Odası Başkanı Şeref Türkoğlu, fındık üretiminin bu yılda talep edilenden az olması nedeniyle fiyatların yüksek olmasını beklediklerini söyledi.
Alaplı Ziraat Odası Başkanı Şeref Türkoğlu, havaların yağışlı gitmesi dolayısıyla fındıklarda küllenme (küf) diye bir hastalık meydana geldiğini belirterek hastalıkla karşılaşan çiftçilerin Ziraat Odalarına başvurmasını istedi.
VERİM İÇİN TOPRAK TAHLİLİ ŞART
Çiftçilerin 3 yılda bir toprak tahlili yaptırmaları gerektiğini vurgulayan Türkoğlu, “Bu hastalığın havaların yağışlı gitmesinden dolayı olduğunu görüyoruz. Hastalık yeni çıkan fışkınlarda en fazla görünmektedir. Mühendislerimizin vermiş olduğu rapora göre hastalık Belen köyü tarafında en çok görünmektedir. Organik fındık üreticilerin bahçesinde böyle bir hastalık görünüyorsa kükürt ile müdahale edilebilir. Organik olmayan Çiftçilerimizin de Ziraat Mühendislerine ilaç yazdırıp müdahale yapabilirler, hasta olan yapraklar erken düşeceği için o yaprakların fındık bahçesinin dışında yakılmasında fayda vardır. Bütün çiftçiler şuna dikkat etmeli fındığını budar iken fındık dalları altıyı geçmeyecek ve fındığın ortası açık olacak, Güneş görecek, hava alacak, fındıkta mantar hastalığı varsa kasım ayında muhakkak borda bulamacı verilmelidir. Her çiftçi toprağını muhakkak analiz yapmalıdır. Analiz yapılmadan atılan gübreler boşa atılmış olur” dedi.
FINDIKÇININ YÜZÜ BU YILDA GÜLECEK
Türkoğlu, “Çiftçilerimizin bu sene yüzü yine gülecek fındık bitimi geçen sene kadar yok yine de iyi sayılır. İlimizin fındık rekoltesi geçen yıl 27 bin tondu. Bu sene 20 bin tona düştü, en fazla düşüş Ereğli’ de oldu. Allah bereket versin. Bu senede Fındık rekoltesinin ihtiyaçtan az olması fiyatların iyi olması anlamına gelmektedir. Bunun için üreticinin fındığını ihtiyacı kadar satması, emanete vermemesi gerekmektedir. Yeni üretim yılı bütün çiftçilerimize hayırlı, bereketli ve bol kazançlı olsun” dedi.