-Ticaret Borsası Başkanı Sarı; “Alan bazlı destek verim ve kaliteyi ön planda tutan modelle sürdürülmeli.”

-Fındıkta çiftçi tanımı yeniden yapılmalı. Gerçek çiftçiler belirlenmelidir.


Fındık üretiminin istikrarlı olarak arttığı iller arasında yer alan ve 75 bin hektarı aşkın bir fındık bahçesine sahip olan Sakarya’da, sektörle ilgili geniş kapsamlı çalışmalar yapılıyor.

Sakarya Ticaret Borsası Başkanı Adem Sarı, fındık sektörünü bir bütün kabul ederek çalışmalar yaptıklarını belirterek, katıldığı toplantılarda fındığın sorunlarını ve çözüm önerilerini paylaşıyor.

Sarı konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “İstikrarlı bir fiyat seviyesinin, üretim miktarı avantajıyla piyasada düzenleyici ve belirleyici konumu korunmalıdır. Bu amaçla her yıl bir miktar ürünün stokta tutulması sağlanmalı.  Alan bazlı destekleme ödemelerinde verim ve kaliteyi ön planda tutan modelle devam edilmelidir. Üreticilerin piyasalarda daha güçlü bir aktör olmasını sağlamak amacıyla üretici organizasyonları desteklenmelidir” dedi.

Çiftçi tanımı


Kentte ikamet eden bazı fındık üreticilerinin, fındığı ek gelir olarak gördüğünü anlatan Sarı, “Bu kişiler ürünlerini düşük fiyatlarla piyasaya sürüyor. Bu durum geçimini sadece fındıktan sağlayan üreticiler olumsuz etkilenmektedir. Çiftçiliğin tanımı tekrar yapılmalı ve gerçek çiftçilik yapan belirlenmelidir. Fındık üreticilerinin ülke ihtiyaçları doğrultusunda belirlenen alternatif ürünlere yönelmesi için teşvik unsurları genişletilmelidir. Dünya pazarı araştırılarak Türk Fındığı adı ile tanıtım faaliyetleri yaygınlaştırılmalıdır” ifadelerine yer verdi.

Tarım Sigortası

Türk fındığının markalaşma yoluna gitmesi gerektiğini anlatan Sarı, “Ülkemizde çikolata sanayii teşvik edilmeli, yeni ürünler için AR-GE desteği verilmelidir. Ayrıca Tarım Sigortaları Yasası şirketlerin kazancını artırmak için değil, üreticilerinin zor günlerinde yardımcı olmak amacıyla yeniden düzenlenmelidir. Fındık üreticileri eğitilmeli ve teknik destek verilmelidir. İlçe Tarım Müdürlükleri uzmanları sahaya çıkmalıdır” dedi

Zararlılarla Mücadele

Fındığın hammadde olarak değil işlenmiş ve ekonomik değeri yüksek ürünler şeklinde ihraç edilmesine vurgu yapan Sarı, “Bunun için Fiskobirlik’in acilen devreye sokulması gerekmektedir. Haşarat ile mücadelede üreticiye devlet desteği sağlanmalıdır. Vatandaşın ferdi mücadelesi başarısız olmaktadır. Bunun için bölgesel ve topyekûn mücadele şarttır. Buda ancak devlet kontrolünde başarılı olacaktır” ifadelerine yer verdi.