2020 ürünü fındık dallarda belli olmaya başlandı ama rekoltenin geçen yıla göre daha az olması ihtimaline karşı üreticilerin bahçelerine girerek verimi arttırmak için çaba göstermeleri istendi.

 

Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Sebahattin Arslantürk, TÜİK’in son verilerine göre 728 bin hektarlık bir fındık bahçesinin yer aldığı ülkemizde, ortalama verimin dekarda 100 kg’nın altında olduğuna dikkat çekerek, “Fındık bir dünya ürünü. En fazlası da, en iyisini de biz de. Ama son 10 yılın ortalamasına göre yıllık 650 bin ton dolayında fındık üretiyoruz. Bu miktar artık yetmiyor” diyerek yaptığı açıklamada şunları söyledi:

 

“Gerçek ortada. Bu ihraç sezonunda dış piyasa fındık satışımız 330-340 bin ton iç, yani 660-680 kabukluya tekabül eden bir miktar olacak. Bu fındık ihracat tarihinin rekoru demektir. Bu da gösteriyor ki, ortalama üretimimiz iç tüketimi bırakın, nerede ise ihracata yetmeyecek durumda. Onun için daha çok çalışmalı, daha çok üretmeli, daha çok satmalı ve daha çok kazanmalıyız. Bunun için de üreticimiz bahçesindeki fındığa emek vermeli, bakım yapmalı, hastalıklarla mücadele etmeli ve dekarda üretime ilk etap da asgari 150 kilonun üzerine çıkarıp, toplamda yıllık üretimimizi 1 milyon tonun üzerine taşımalıdır. Kaliteli olarak yapılacak bu üretimi Türk ihracatçısı rahatlıkla satar.”

 

-Bilinçli zirai mücadele yapalım

 

Trabzon Ticaret Borsası Meclis Başkanı da olan Sebahattin Arslantürk, korona virüsü ile sağlık mücadelesinin yapıldığı bu dönemde, köyünde, bahçesinde olan üreticilere, Trabzon’un Yomra ilçesine bağlı İkisu köyünde oluşturulan örnek bahçede yabancı ot temizliği yaparken, çağrıda bulunarak şöyle devam etti:

 

“Bundan 17 yıl önce bir Ordu eserinden esinlenerek, ‘Bahçeye gel bahçeye, Dolu Fındık Bulursun’ türküsü ile yola çıktığımız fındıkta verim ve kaliteyi arttırma mücadelesi bize bahçesine emek veren üreticinin verimi artıyor, para kazanıyor. Türkiye kazanıyor. Onun için fındığın dalda yaratılmasının ilk aşamasını yaşadığımız şu günlerde hastalık ve zararlıları karşı mücadele edelim. Külleme, kahverengi ve yeşil kokarca ile mücadele verelim. Ama bunu bilinçli yapalım. Uzmanlarından bilgi alalım, danışalım.”

 

Arslantürk sözlerini; “İşte gerçek ortada. Türkiye 2019 yılında 800 bin tona yakın fındık üretti. Fiyat 15 liradan başladı, 24 liraya kadar çıktı. Neden çıktı? Pazarı var, satılıyor. O zaman niye daha fazla üretip, daha fazla kazanmak için çaba sarf etmeyelim. Bunun için bahçelerimize girelim, fındığa emek verelim. Emeksiz kazanç olmaz” diyerek tamamladı. (Halkın Sesi)