Maaşları ödenen madenciler 20 saat sonra yer üstüne çıktılar

Zonguldak'ın Kilimli ilçesinde maaşlarını alamadıkları iddiasıyla kömür ocağından çıkmayan 7 işçi, maaşlarının ödenmesinin ardından 20 saat sonra ocak içersinden çıkarak eylemlerine son verdiler.

Kilimli İlçesine bağlı, Gelik beldesinde özel sektöre ait maden ocağında maaş alamadıkları iddiasıyla dün 16.30'da ocaktan çıkmama eylemi başlatan Tuncay Durgut, Gökhan Dinçer, Ümit Güneş, Hüseyin Çimen, Telat Kapucu, Koray Akbulut ve Okan Gökdemir isimli işçiler firma yetkililerinin, maaşların bankaya yatırıldığını gösteren dekontu kendilerine ulaştırmasının ardından eyleme son vererek yer üstüne çıktı.

Yaklaşık 20 saat madende kalan işçiler, sağlık kontrolü sonrasında ifade işlemi için İlçe Jandarma Komutanlığına götürüldü.

Maden ocağını işleten firmanın genel müdürü Adnan Toprak, gazetecilere yaptığı açıklamada, maden işçilerinin 1,5 aylık alacakları olduğunu, maaşlarının banka hesaplarına yatırıldığını söyledi.

"Arkadaşlara maaşlarının yatırıldığı haberini gönderdik" diyen Toprak, "Dünden itibaren arkadaşlarımıza ocaktan çıkın, en azından sağlığınızdan olmayın' diye haber yolladık. Paralarının dün akşam bugün için yatacağını söylemiştik ve alacaklarını yatırdık. İşçilerin alacakları kişi başına değişiyor. Bin 500 ile iki bin lira arasında alacakları bulunan arkadaşlarımız var. Maaşlarını yatırmamızın ardından banka dekontlarını 'arkadaşlarımız görsün' diye ocağa gönderdik" diye konuştu.

Eyleme katılan maden işçilerinden Okan Gökdemir, ocakların kapatılmasının çözüm olmadığını belirterek, "Hepimiz mağduruz. Aldığımız para yetmiyor. Maaşımız 'iki bin lira' deniliyor ama o parayı almıyoruz. Herkes mağdur. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımızdan mağduriyetimizin çözülmesini istiyoruz. Hakkımızı gerektiği gibi arasın. Yaklaşık 16 yıldır maden ocağında çalışıyorum. Ciğerlerimden rahatsızım. Belimde de rahatsızlık var. Buradan sonra durumum ne olacak, bilmiyoruz. Başka ocakta çalışamayız. Dün mesaimize başladığımızdan bu yana yer altındaydık. Emeğimiz için bu eylemi gerçekleştirdik. Ekmeğimizin peşindeyiz. Şirketi kapatmakla iş çözülmüyor. İşverenin ve çalışanların da hakkı aransın" şeklinde konuştu.

Dün, Kilimli ilçesinde özel sektöre ait kömür madeninde 08.30-16.30 vardiyasında çalışan 13 işçiden 7'i, maaşlarını alamadıkları gerekçesiyle mesaileri sona ermesine karşın ocaktan çıkmama eylemi başlatmıştı. Barış DOĞAN