Sosyal güvencesi bulunmayan ve 65 yaşını aşmış kişilere devlet aylık ödüyor. Daha önce hanedeki herkesin gelirine bakılırken şimdi sadece eşinin gelirine bakılıyor. İşte tüm detaylar  Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan gelir ve aylık almayan, sigortalı çalışması bulunmayan, muhtaç olduğuna karar verilen 65 yaşını tamamlamış kişilere maaş ödeniyor. Bu maaşı almak artık daha kolay. Önceden hanedeki herkesin gelirine bakılıyordu. Şimdi 65 yaş aylığına hak kazanan kişinin eşinin gelirine (kira gibi) bakılacak. Eğer kişi başına düşen gelir 392 liranın altındaysa maaş bağlanacak. 

KİMLER ALABİLİYOR? 

65 yaş aylığı alabilmek için öncelikle 65 yaşını doldurmuş olmak gerekiyor. Bu yıl 65 yaşını tamamlayacak olan maaş alabilir. Ayrıca, 65 yaşını doldurmuş olan kişinin aylık alabilmesi için hiçbir sosyal güvencesi olmayacak. Yani emekli olan, Sosyal Güvenlik Kurumu’dan (SGK) dul veya yetim aylığı alan, herhangi bir işte çalışan maaş alamaz. Bunun yanında, nafaka alan kişiler de 65 yaş aylığından yararlanamaz. 

SAĞLIK HİZMETLERİ VAR MI? 

Aylıklar Mart, Haziran, Eylül, Aralık olmak üzere üçer aylık dönemler halinde ödeniyor. Aylık tutar 217.48 lira olurken, üç aylık tutar 652.44 TL. Para, Ziraat Bankası’ndan ya da PTT’den çekilebiliyor. 65 yaş aylığı almaya hak kazanan kişilere yeşil kart çıkarılıyor. Yani sağlık ücretsiz. Türkiye’de 65 yaşın üzerinde 7 milyondan fazla kişi var. Bunların yarısının bakıma muhtaç olduğu ifade ediliyor.

NASIL BAŞVURU YAPILIR?

 65 yaş aylığını alabilmek için adresin bağlı bulunduğu kaymakamlıklardaki ‘Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na başvuruda bulunulması gerekiyor.

 Gerekli evraklar:

  Valilik veya Kaymakamlıklara bağlı defterdarlık veya mal müdürlüklerinden alınan 65 aylığı başvuru formu.

  Muhtarlıktan alınan detaylı ikamet adresi.

  Vukuatlı nüfus örneği.

  3 adet vesikalık fotoğraf.