-İhracatçılar da TMO’dan fındık istiyor

-Sadece FKB’ye fındık verilmesinin haksız rekabet

yarattığı ileri sürüldü

-TMO depolarındaki 200 milyon dolarlık fındığın çürütülmemesi istendi

 

TMO elindeki 2017 ürünü kabuklu fındık stoğundan 10 bin tonun Fiskobirlik’e verilmeye başlandı. Kilosu 10 TL’den yapılan satış işlemenin sektördeki ticaret ve ihracatta haksız rekabet yarattığı, hür müteşebbisleri zor durumda bıraktığı bildirildi.

 

Fiskobirlik’in kendisine uygun fiyatla tahsis edilen fındıkları, kendi üretiminde kullandığı gibi, ihracatçıların da fındık satmakta olduğu yurt içindeki sanayici firmalara da pazarladığını iddia eden ihracatçılar, bu durumda, aynı pazara ürün satan bir kuruma devlet eli ile ve uygun fiyatla fındık verilmesinin haksız rekabet yarattığı ifade edildi. Bu durumda ihracatçıların pazar paylarını azaltarak faaliyetlerini olumsuz yönde etkiliyor.

 

Bu çerçevede Türkiye fındık ihracatının % 100’ünü gerçekleştiren fındık ihracatçılarına da, FKB’ye verilen şartlarla fındık verilmesinin hakkaniyetli bir uygulama olacağını vurgulayan ihracatçılar, depolardaki 200 milyon dolarlık fındığın çürüdüğünü belirterek, aynı şartlarda mal istediklerini kaydettiler.

 

-Fındık depolarda çürümesin, ülkemiz kazansın…

İhracatçılar, ilk başlarda Fiskobirlik'e fındık vermeyip, firmaları da karşısına alan TMO'nun stokçulara hizmet ettiğini belirterek; "TMO, Fiskobirlik'e ilk etap fındığı zor da olsa verdi. Fındığın bu kadar geç verilmesinde ana sebep stokçulardır. Fiskobirlik, bir yıl vadeli 10 bin ton fındık alıyor. Aynı şartlarda biz de TMO'dan fındık istiyoruz. Halen 200 milyon dolarlık fındık TMO depolarında çürüyor. İhracatçılar olarak TMO'dan fındık istediğimizde satışımız yok diyorlar. Bu da stokçuya hizmet ettiğini gösteriyor. Bu anlayışla devlet hazinesine zarar veriliyor. Fiskobirlik'e sunulan şartlarda fındık bekliyoruz. Fındık depolarda çürümesin, ülkemiz kazansın" dedi.

-Birkaç stokçu…

Yüksek banka faizleri ile karşı karşıya kalan ihracatçılar, TMO'dan fındık beklediklerini belirtirken,  "Şuan TMO'nun 2017 yılı fındığının depolarda durması yüzünden devlet zarar ediyor. Fındığın bekletilmesinin devlete bir karı yok. 200 milyon dolarlık fındığın depoda durması sadece fırsatçılara yarar" açıklamasında bulundular.

Öte yandan fındık stoklayan kesimlerin, TMO'nun ihracatçılara fındık satmasını da engelledikleri ileri sürülerek; "TMO'nun elinde bekletilen fındıklar çürüyerek her gün değeri kaybediyor. Devlet hazinesine zarar veriliyor. Devletin 200 milyon Dolarlık gelirini kendi menfaatleri için engelleyen birkaç stokçu ve onların menfaatlerine uygun davranan sorumlular, bu vebalin altında kalacaklardır” denildi.