İŞKUR’dan Kariyer Günleri...

Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Gönül Demirsu, Toplum Yararına Çalışma Programları uygulayarak işsiz vatandaşların geçici süre ile de olsa maddi anlamda rahatlamasını sağladıklarını söyledi.

İŞKUR tarafından düzenlenen Kariyer Günleri’nde konuşan Demirsu, konuşmasında şu görüşlerine yer verdi:

“Kariyer günleri denildiğinde; akla gelen ilk olgu iş yaşamıdır... İş yaşamının ayrılmaz parçaları da,  şüphesiz ki iş arayanlarımız, işçilerimiz ve işverenlerimizdir. Bu parçalar, ancak birbirini tamamladığı, birbiri ile bir bütün oluşturduğu zaman anlam kazanmaktadır… Düzenlemiş olduğumuz bu etkinlik ile bir yandan işverenlerimizi, işçilerimizi ve iş arayanlarımızı bilgilendirirken, öbür taraftan hedef kitlemiz arasında yer alan öğrencilerimize iş hayatını tanıtıyoruz.

Türkiye İş Kurumu olarak işgücü piyasası ihtiyaçları doğrultusunda; iş ve işçi bulmaya aracılık hizmetini etkin bir şekilde sunma, işgücünün istihdam edilebilirliğini artırmaya yönelik istihdamı kolaylaştırma, koruma, geliştirme ve işini kaybedenlere geçici bir süre gelir desteği sağlama misyonuyla faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.

         Kurumumuz hizmetlerinin odak noktasında yer alan ve işgücü piyasasının en önemli aktörlerinden olan değerli İşverenlerimiz, ülke ekonomisine pozitif yönde katkılarını yapmaya devam ederken İŞKUR ailesi olarak teşvik politikalarımızla daha fazla istihdam sağlanması ve ülkemiz ekonomisine daha fazla katkıda bulunulmasına  yardımcı oluyor,  olmaya da devam ediyoruz.

 

Öne çıkan teşviklerimizden bahsetmek gerekirse;

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile imzalanan Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme İşbirliği Protokolü kapsamında düzenlenen pratik ve teorik eğitimi içeren % 50 istihdam garantili kurslarımızla işverenlerimizin ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücünün yetiştirilmesine yardımcı oluyoruz,

Yine, İşbaşı Eğitim Programı ile, iş tecrübesi olmayan kişilere, mesleki deneyim ve tecrübe kazandırarak,  işgücü piyasasına girişlerini kolaylaştırırken, işgücü temin etmekte zorlanan işverenlerimize işe alacakları kişileri işyerinde belli bir süre gözlemleyerek ve eğitim vererek işe alma konusunda isabetli karar verme imkânını sunuyoruz.

Siber Güvenlik, Kodlama, Bulut Teknolojisi Vb. gibi geleceğin mesleklerinde Gençlere Yönelik Mesleki Eğitim Kursları ve İşbaşı Eğitim Programları ile nitelikli işgücünün yetiştirilmesi amacıyla 18-29 yaş arası gençlerimize 75 TL cep harçlığı ödeyerek 9 ay süre ile işbaşı eğitim programları düzenliyoruz,

 Öte yandan, Üniversite mezunu gençlerin işgücü piyasasında kalıcı istihdamının sağlanması amacıyla 100 günlük eylem planı çerçevesinde “İşe İlk Adım Projesi’ni hayata geçirdik.

Proje ile,  gençlerimize sektör kısıtlaması olmadan iep programları düzenleyerek, akabinde program süresi kadar istihdam edilmelerini sağlıyor, işverence işe ilk adım sözleşmesinin kabul edilmesi durumunda da işverene zorunlu istihdam sürecinde % 50, takip eden 1 yılda ise % 25 net ücret desteği veriyoruz.

 

“Ustalardan Çıraklara Geleneksel Meslek Mirasımız" Programı Kapsamında kültürel miras niteliğindeki geleneksel mesleklerde mesleki eğitim kursları ve işbaşı eğitim programları ile mesleklerin gelecek kuşaklara aktarılmasına ve ustaların aradığı işgücünün temin edilmesine katkı sunuyoruz.

 

İşgücü piyasasında dezavantajlı konumda bulunan kadınlarımızın işgücüne katılımını artırmak,  sanayi ve imalat sektörlerinde işverenlerin ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücü ihtiyacını karşılamak amacıyla mesleki eğitim kursları ve işbaşı eğitim programlarına katılan ve 2-5 yaş arası çocuğu olup, çocukları kreşe devam eden kadınlarımıza yönelik 400 TL çocuk bakım desteği uygulamasına başladık.

Yine, 100 günlük eylem planı kapsamında “Kadın İstihdamının İşte Anne Projesi İle Desteklenmesi” uygulaması ile hedef kitle içerisinde yer alan kadınlarımızı önce İş Kulübü eğitimine alarak işgücü piyasası hakkında bilgilendiriyor, akabinde düzenlediğimiz meslek eğitim kurslarına veya işbaşı eğitim programlarına yönlendiriyoruz.

İşte Anne Projesi kapsamında sunulan destekten; öncelikle kadın sığınma veya konukevlerinde kalan ve şiddet mağduru kadınlarımızın yararlanmasını sağlıyor, bu programlara katılan kadınlara günlük 70 TL cep harçlığı öderken, şartları taşıyan annelere aylık 400 TL’lik bakım desteği de veriyoruz. Sonrasında da bu kişilerin istihdamı için bireysel eylem planı oluşturuyoruz.

 Özel politika gerektiren gruplar içerisinde yer alan engellilerimizin de aktif işgücü programlarından daha fazla yararlanmasını sağlamak, istihdam edilebilirliklerini arttırmak ve böylelikle işgücü piyasasına girişlerini daha da kolaylaştırmak adına çalışmalarımızı hızlandırdık.

Çeşitli kurumlar ile iş birliği çerçevesinde ücretleri ve sigorta primleri tarafımızdan ödenmek üzere Toplum Yararına Çalışma Programları uygulayarak işsiz vatandaşımızın geçici süre ile de olsa maddi anlamda rahatlamasını sağlıyoruz.

Bireylerin işini kaybetmesi durumunda, işsizlik ödeneği ödeyerek oluşan gelir kaybını telafi ediyoruz. İşverenlerimizin ödeme güçlüğü çektiği dönemlerde destek olmak da sunulan hizmetlerimiz arasında yer alıyor,

Örneğin;

Zorlayıcı sebeplerle işyerindeki çalışmayı tamamen veya kısmen geçici olarak durduran işverenlerimize  Kısa Çalışma Ödeneği ile destek vererek bu Uygulama sayesinde işçinin çalışmadığı dönemler için ücretlerini ödemek suretiyle işten çıkarılmalarını engelliyor, işverenin de kalifiye işçisini muhafaza etmesini sağlıyoruz.

Öte yandan işverenin ödeme güçlüğüne düşmesi durumlarında da en çok 3 aya kadar ödenemeyen işçi ücretlerini ücret garanti fonu kapsamında ödüyoruz.

 Son olarak, çalışma hayatını düzenleyici ve çalışma barışını sağlayıcı  İş Yasası, Deniz-İş Yasası, Basın İş Yasası, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu hükümleri ile ilgili işlemler de Kurumumuzca yürütülmektedir. (Haber Merkezi)